Kinas president besöker Frankrike och Reportrar utan gränser uppmanar honom att släppa Liu Xiabo

Ett flertal representanter från Reportrar utan gränser greps i närheten av Triumfbågen i Paris morgonen den 5 november 2010. Med anledning av den kinesiske presidentens besök hölls en manifestation där demonstranterna bara paraplyer med uppmaningen ”Free Liu Xiaobo”. Den kinesiske presidenten passerade förbi i en motorcykelkonvoj på väg för att lägga en krans vid den okände soldatens grav.Totalt sex personer – fyra från Reportrar utan gränser och två andra människorättsaktivister – togs till 8:e arrondissementets polisstation. Cirka 20 medlemmar i Reportrar utan gränser och en journalist från Canal + greps kortvarigt av polis vid Frank Roosevelt tunnelbanestation. Den kinesiske prodemokratiske aktivisten Wang Longmen var bland dem som stoppades.

Gripandena visar på den franska regeringens målmedvetenhet när det gäller att förtrycka alla referenser till situationen för de mänskliga rättigheterna i Kina då den Kinesiske presidenten är på ett tredagarsbesök i landet. Genom att iscensätta en fredlig demonstration till stöd för Liu Xiaobo och andra dissidenter, författare och fängslade människorättsaktivister i Kina, vill Reportrar utan gränser bryta igenom denna ovärdiga tystnadsslöja.

Reportrar utan gränsers generalsekreterare Jean-François Julliard säger i ett uttalande:– Det är otänkbart att Frankrike, de mänskliga rättigheternas vagga, inte säger något om situationen för dissidenter i Kina och det systematiska förtryck mot dem som förespråkar demokrati. Hur kan president Nicolas Sarkozy göra för att återupprätta det löfte han under sin presidentvalskampanj 2007 om att sätta de mänskliga rättigheterna i fokus för utrikespolitiken?Realpolitiken till trots blev ändå paraplymanifestationen en utmaning mot tystnaden gentemot Kina. Det blev också de fredsduvor som Reportrar utan gränser släppte i centrala Paris den 4 november 2010. Båda manifestationerna fungerade som en hyllning till modet hos Liu Xiaobo, detta års vinnare av Nobels fredspris, som måste släppas. Den franska regeringen måste driva den linjen i sin kontakt med Hu Jintao, Kinas president.