Kinesisk journalist, palestinsk journalist och Pegasusprojektet får RSFs Press Freedom Awards 2021

Reportrar utan gränsers (RSF) Press Freedom Awards 2021 som tillkännages idag, har delats ut till den kinesiska journalisten Zhang Zhan i kategorin mod, den palestinska journalisten Majdoleen Hassona i kategorin oberoende och Pegasus-projektet i kategorin påverkan.

Varje år delas RSF ut sitt intrentaionella pressfrihetspriset Press Freedom Awards till journalister eller media som bidrag till försvaret eller främjandet av pressfriheten i världen. Det är det 29:e året som priset delas ut.

2021 års priser har delats ut i tre kategorier – journalistiskt mod, påverkan och oberoende. Sex journalister och sex medier eller journalistorganisationer från totalt 11 länder nominerades.

2021 års pris för mod har tilldelats den kinesiske journalisten Zhang Zhan.
Trots ständiga hot rapporterade Zhang Zhan, en advokat som ändrat bana till journalist, om covid-19-utbrottet i staden Wuhan i februari 2020. Hon livestreamade reportage på sociala medier som visade stadens gator, sjukhus och hemifrån de sjukas familjer.

Hennes rapportering från hjärtat av pandemins första epicentrum var en av huvudkällorna till oberoende information om hälsosituationen i Wuhan vid den tiden. Efter att ha arresterats i maj 2020  dömdes Zhang Zhan den 28 december 2020 till fyra års fängelse för att ha ”framkallat bråk och uppviglat till problem”.  I protest mot denna orättvisa och den misshandel hon utsatts för hungerstrejkade hon och blev tvångsmatad. Zhang Zhans vänner och familj fruktar nu för hennes liv eftersom hennes hälsa har försämrats dramatiskt de senaste veckorna.

2021 års pris i kategori påverkan, har tilldelats Pegasus-projektet.
Pegasusprojektet är en undersökning av ett internationellt konsortium med mer än 80 journalister från 17 medier* i 11 olika länder som koordinerades av den icke-statliga organisationen Forbidden Stories med tekniskt stöd från experter på Amnesty Internationals säkerhetslab. Baserat på en läcka av mer än 50 000 telefonnummer riktade till Pegasus, spionprogram tillverkade av det israeliska företaget NSO Group, avslöjade Pegasus Project att nästan 200 journalister var måltavla för spionage från  11 regeringar – både autokratiska och demokratiska – med licenser att använda Pegasus. Undersökning har gjort människor medvetna om omfattningen av den övervakning som journalister utsätts för och har fått både medier och RSF att lämna in klagomål och kräva ett moratorium för försäljning av övervakningsteknik.

*(Aristegui Noticias, Daraj, Die Zeit, Direkt 36, Knack, Forbidden Stories, Haaretz, Le Monde, Organized Crime and Corruption Reporting Project, Proceso, PBS Frontline, Radio France, Le Soir, Süddeutsche Zeitung, The Guardian, The Washington Post and The Wire)

 

2021 år pris för oberoende har tilldelats den palestinska journalisten Majdoleen Hassona.
Innan Majdoleen Hassona började arbeta för den turkiska TV-kanalen TRT och flyttade till Istanbul, trakasserades och åtalades denna palestinska journalist ofta av både israeliska och palestinska myndigheter för sin kritiska rapportering. När hon var på ett återbesök på Västbanken i augusti 2019 med sin fästman (också en TRT-journalist baserad i Turkiet), stoppades hon vid en israelisk checkpoint. Där fick veta av israelisk underrättelsetjänst att hon förbjöds lämna det ockuperade området ”av säkerhetsskäl”. Majdoleen Hassona har varit strandsatt på Västbanken sedan dess men beslutade att återuppta rapporteringen där och rapporterade om protesterna mot regeringen i juni 2021 efter aktivisten Nizar Banats död.

Läs mer om RSF PressFreedomAwards2021