Kinesiska journalister i protest mot censur

arton43867-0d4ea.jpg

Under rubriken “Den kinesiska drömmen, drömmen om konstitutionalismen” diskuterade originalartikeln hopp om förändring inför det nya året och framförde krav på politiska reformer. Artikeln rensades sedan från sitt kritiska innehåll och inledningen ersattes med en propagandaartikel. Polisen tillät demonstrationer utanför Nafangs huvudkontor under dagen den 7 januari. Det verkar tyda på att myndigheterna är försiktiga i sin hantering av protester mot censuren.

– Kinesiska medier befinner sig i ett historiskt läge. Man protesterar mot censuren på ett sätts som aldrig tidigare setts i Kina, vilket bevisar att journalisterna kan sätta press på landets myndigheter, säger Reportrar utan gränsers generalsekreterare Christophe Deloire.

– Just det här exemplet på censur visar på myndigheternas vanemässiga förakt mot mediernas frihet. Det är helt oacceptabelt att innehållet i en respekterad tidning som Nanfang Zhoumo censureras av kommunistpartiet utan förvarning, bara för att man vågade ta upp civila rättigheter och lagstyre. – Partiets nya generalsekreterare Xi Jinping, som blir Kinas president i mars, måste ta konsekvenserna av censuren i landet och se till att den politiska debatten inte längre tystas ner. En utredning är nödvändig för att alla aspekter av fallet ska uppmärksammas.

– Myndigheterna måste tillåta tidningen att publicera originaltexten till den här ledaren, och få ett slut på censuren av kommentarer kring fallet som postats på internet. Enligt flera källor har propagandachefen i Guangdong, Tuo Zhen, gjort flera stora ändringar i ledaren innan den publicerats för att ta bort kritiken som riktats mot regimen och kommunistpartiet, utan att tidningens redaktörer informerats. Han anklagas också för att ha skrivit om inledningen till ledaren. Tidningens nyhetsredaktör, Wang Genghui, kallar händelsen ”ett regelbrott.” Debatten på internet har blivit ännu hetare efter att ett meddelande postats på tidningens Weibo-konto den 6 januari, där man förnekar att censur har ägt rum.

Meddelandet lades ut på order av chefredaktören Huang Can, möjligen som resultat av press mot tidningens ledning. Mikrobloggen Weibo har fungerat som ett viktigt verktyg i motverkandet av censur. Originaltexten hade postats på Weibo flera gånger, och tidningens journalister postade meddelanden som kritiserade omskrivningen. Flera av journalisterna fick sina konton på Weibo stängda efter att de uttalat vilja att strejka och postat ett öppet brev som fördömer censur. Samtidigt cirkulerar nu en namninsamling på internet som kräver Tuo Zhens avgång. I ett separat händelseförlopp stängdes den liberala kinesiska nättidningen “Den Gula Kejsarens Krönikor” den 4 januari. Det skedde bara några dagar efter att tidningen publicerat en uppmaning till myndigheterna att garantera konstitutionella rättigheter, däribland yttrandefrihet och mötesfrihet.