Kinesiske utrikesministern sätter stopp för journalister under statsbesök

Kinas utrikesminister Wang Yi (mitten) med Fijis premiärminister Frank Bainimarama. Foto: Leon Lord / AFP

Den kinesiska utrikesministerns Wang Yi är ute på en tio dagar lång rundtur i Stillahavsländerna. Bara en kinesisk statlig reporter har hittills fått ställa en fråga till ministern. Något Reportrar utan gränser (RSF) fördömer.

Under Wang Yis första stopp på Salomonöarna den 26 maj angavs covid-restriktioner som skäl för att endast tillåta ett begränsat antal medier att närvara vid presskonferensen. Två frågor ställdes, en till Salomonöarnas utrikesminister och en till Wang av en kinesisk reporter. Under hans två nästkommande stopp på Kiribati och Samoa tilläts ingen interaktion med media.

– Den totala bristen på insyn kring evenemangen som organiseras av den kinesiska delegationen med flera önationer i Stilla havet strider tydligt mot de demokratiska principerna i regionens länder, säger Daniel Bastard, chef för RSF:s Sydostasienkontor.

RSF uppmanar tjänstemän som förbereder sig för att träffa Wang Yi att stå emot kinesiska påtryckningar genom att tillåta lokala journalister och internationella organisationer att täcka dessa händelser, som är av stort allmänt intresse.

Kina ligger på plats 175 av 180 länder i RSF:s pressfrihetsindex.