Kirgizistan: RSF fördömer utvisningen av Bolot Temirov till Ryssland

Bolot Temirov, en undersökande reporter med kirgizisk och rysk medborgarskap,  greps under en domstolsförhandling i Bishkek den 23 november och deporterades till Ryssland. RSF uppmanar de kirgiziska myndigheterna att lämna tillbaka Temirovs pass och att sätta stopp förökat antal attacker mot media i Kirgizistan. Bolot Temirov är nominerad till Reportrar utan gränsers pris för självständighet. 

Texten på ryska читаYь на русском

 – Bolot Temirov skickades till Ryssland med våld, utan ägodelar och utan utvisningsförfaranden, säger Jeanne Cavelier, chef för RSF:s kontor för Östeuropa och Centralasien.  Temirov har blivit trakasserad i månader, och han har uppgett att han planerade att väcka en förtalsprocess mot president Sadyr Japarov och chefen för Kirgizistans statliga kommitté för nationell säkerhet (GKNB). Man kan inte förneka en journalist sin nationalitet för att på så sätt göra sig av med den personen! RSF uppmanar myndigheterna att lämna tillbaka hans kirgiziska och ryska pass och sätta stopp för attackerna mot oberoende medier.

Förhandlingen den 23 november i Bishkek, Kirgizistans huvudstad, började ganska bra. Domaren frikände Temirov för två av de tre falska anklagelserna mot honom – ”olagligt innehav av droger” och ”illegal gränspassering”. Han fick dock en fällande dom för den tredje åtalspunkten, ”förfalskning” av sitt kirgiziska pass. Domstolen utdömde dock inget straff eftersom preskriptionstiden hade löpt ut. Men rätten beordrade då oväntat att han skulle utvisas på grundval av den fällande domen.

– Det här beslutet är totalt ologiskt och olagligt, säger hans försvarsteam till RSF. Om huvudstraffet inte tillämpas på grund av att preskriptionstiden har löpt ut, varför skulle han då utvisas? Speciellt som han inte befanns skyldig för att olagligt ha korsat gränsen. Efter gripandet i domstolen försvann Temirov i mer än tre timmar, utan att få träffa sina advokater. Temirov  producerar undersökande videoreportage om högre tjänstemän. Reportagen publiceras på hans YouTube-kanal Temirov Live.

Han har utsatts för rättsliga trakasserier sedan början av året. Anklagelser väcktes mot honom efter en husrannsakan av Temirov Lives kontor den 22 januari, två dagar efter att han uppmärksammat tvivelaktiga kopplingar mellan GKNB-chefen Kamchybek Tashiev, en nära medarbetare till presidenten, och ett statligt oljebolag.

Kirgizistan har tills nyligen betraktats som ett undantag i Centralasien på grund av dess relativa pressfrihet. Men utvisningen av Temirov är ett tecken på att landet blir mer auktoritärt. Oberoende medier har trakasserats under de senaste månaderna.

Myndigheterna stoppade sändningar av Radio Azattyk (den kazakiska filialen av Radio Free Europe/Radio Liberty) av tekniska skäl den 23 oktober. Tre dagar senare blockerades kanalenens webbplatser efter att ha rapporterat om sammandrabbningar vid den tadzjikiska gränsen.

Blockaden genomfördes med hjälp av en ”fake news-lag”  som RSF kritiserade 2021. Utkastet till en föreslagen revidering av medielagen som presenterades den 28 september har också väckt oro.

– Denna lag syftar till att bli av med sajter som misshagar regeringen och förhindrar tillgång till olika informationskällor om viktiga sociala frågor, framhåller oberoende Media Policy Institute.