I ett beslut fördömer Afrikanska kommissionen för mänskliga och folkens rättigheter Eritreas agerande mot Dawit Isaak.
Kommissionen är en del av Afrikanska unionens människorättssystem. Den skall tillsammans med den Afrikanska domstolen se till att kontinentens länder lever upp till den afrikanska människorättsstadgan. Kommissionen kräver:
- Att Eritrea genast släpper Dawit Isaak.
- Att han omedelbart får träffa sin familj och advokat
- Att Eritrea betalar skadestånd för vad de utsatt honom för
- Att Eritrea tar bort förbudet mot fri press i landet
Kommissionen har bett Reportrar utan gränser att rapportera om hur situationen utvecklar sig.
– Beslutet innebär internationell uppmärksamhet och ett förnyat tryck på Eritrea. Eritrea är ett av världens absolut värsta pressfrihetsländer. Massor av journalister sitter fängslade och det existerar ingen fri press. Det är glädjande att ACHPR är så tydliga i sin kritik och vi hoppas att det ska leda fram till att Dawit och de andra journalisterna friges omedelbart. Nu har Eritrea 180 dagar på sig att agera, säger Björn Tunbäck, styrelseledamot i Reportrar utan gränser.
Slår ifrån sig kritik
Eritrea menar att de är utsatta för orättvis, politiskt motiverad kritik för sina kränkningar av mänskliga rättigheter. Kritiken, från bland annat Reportrar utan gränser, avfärdas som otillbörliga försök till inflytande från länder med ett imperialistiskt förflutet.
I detta beslut är det dock ett människorättsorgan från Eritreas egen kontinent som reagerar. Kommissionen är en del av Afrikanska unionens människorättssystem och ska, tillsammans med den Afrikanska domstolen, se till att kontinentens länder lever upp till den afrikanska människorättsstadgan.
Beslutet i Dawit Isaaks fall visar hur regimen bryter mot flera av stadgans regler:
- Rätten till en rättvis rättegång (Artikel 7.1)
- Rätten till en försvarare (Artikel 7.1 c)
- Förbudet mot tortyr. Att hållas i total isolering under så lång tid är tortyr. (Artikel 5)
- Rätten till yttrandefrihet (Artikel 9)
- Rätten till privat- och familjeliv. Enligt kommissionen kränker Eritrea inte bara Dawit Isaaks utan även hans familjs rätt. (Artikel 18)
- Att varje land skall respektera stadgan (Artikel 1)
En lång väg till beslut
2011 försökte juristerna Jesús Alcalá, Percy Bratt och Prisca Orsonneau tillsammans med Reportrar utan gränser få Eritreas Högsta domstol att pröva om det är lagligt att Dawit Isaak hålls inspärrad. Detta gjordes eftersom Eritrea påstår att de tillämpar den månghundraåriga rättsprincipen om Habeas corpus. Enligt den har varje fånge rätt att begära att en domare prövar om det finns lagstöd för själva fängslandet. Det är ett skydd den enskilde och inte detsamma som rättegång där en domstol avgör om någon är skyldig till brott.
Kommissionen prövade ett liknande ärende 2007. Nu hänvisar Kommissionen till det beslutet, men skärper tonen och kräver att Eritrea agerar utan dröjsmål. Eritrea får 180 dagar på sig. Kommissionen ber dessutom Reportrar utan gränser att rapportera vad regimen gör.