Krav på oreserverat stöd för gripna journalister

– Det krävs en tydlig markering om att de båda är professionella journalister som varit i området för att rapportera, säger Jesper Bengtsson, ordförande i Reportrar utan gränser.

Den 6 juli kom motstridiga uppgifter om vilket eventuell rättsligt efterspel som väntar Martin Schibbye och fotografen Johan Persson, som greps i Ogaden-provinsen den 3 juli av militär samtidigt som 15 rebeller dödades. Enligt nyhetsbyrån AFP ska de ställas inför rätta för terrorbrott i Etiopien. Men några timmar senare på kvällen den 6 juli dementerade etiopiska myndigheter dessa uppgifter till Expressen.

– Talespersonen på utrikesdepartementet felciterades. Det är för tidigt att uttala sig om några misstankar, utredningen fortsätter, säger Etiopiens kommunikationsminister Shimelis Kemal till Expressen.

Frilansjournalisten Martin Schibbye och fotografen Johan Persson jobbar för flera etablerade svenska medier och ofta med fokus på människorättsbrott. Syftet med resan var att dokumentera de uppgifter de fått om grova människorättskränkningar i Ogaden-provinsen. Den svenska regeringen måste fördöma gripandet och begära att de snarast skickas hem till Sverige, anser Reportrar utan gränser. Det faktum att de båda är frilansjournalister får inte på något sätt minska ansträngningarna för att få dem fria.

– När SVT:s Bert Sundström attackerads och knivskars svårt i Kairo i januari i år så fördömde statsminister Fredrik Reinfeldt attacken och uttalade sitt stöd för honom. Det finns tydliga skillnader mellan fallen men agerandet var föredömligt av statsministern. Vi förväntar oss man från regeringen sida agerar på ett liknande sätt även i det här fallet, säger Jesper Bengtsson.