Kriget i Ukraina – TikTok och andra plattformar måste ändra sina algoritmer

Trots löften om motsatsen förmedlar TikTok falskt och vilseledande innehåll om kriget i Ukraina till sina användare, enligt en undersökning av NewsGuard. Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar sociala medieplattformar i allmänhet och TikTok i synnerhet att modifiera sina algoritmer.

Vem hade trott att användare av TikTok, en social medieplattform som gör det möjligt för människor att skapa och dela roliga videoklipp, skulle hitta en video som glorifierar tjetjenska soldater som skickas till Ukraina? Videon är helt utan sammanhang med en #stopnazis hashtag och ett krigssoundtrack och förekommer mitt i ett flöde av oskyldiga upptåg och dansvideor.  Men detta är fullt troligt, enligt utredningen som publicerades förra veckan av NewsGuard, ett amerikanskt företag som spårar desinformation online. RSF uppmanar TikTok att omedelbart få sin algoritm under kontroll.

Enligt NewsGuards rapport gör TikTok falskt eller vilseledande innehåll om kriget i Ukraina tillgängligt i sitt ”For You”-flöde. Alla NewsGuards forskare visades sådant innehåll inom 40 minuter efter att de gick med i TikTok, en app som den genomsnittliga användaren är ansluten till 52 minuter om dagen.  I ett långt memo som publicerades den 4 mars om kriget i Ukraina och desinformation, beskriver TikTok de skyddsåtgärder som man vidtar och som inkluderar att anställa personer för att kontrollera innehåll och märka det. TikTok säger att ”innehåll som faktagranskas och som inte kan underbyggas kommer inte att kvalificeras för rekommendationer i For You-flöden.”

– Att bekämpa desinformation genom att fokusera på redan publicerat innehåll innebär att man väljer att bevara plattformens affärsmodell på bekostnad av att främja pålitliga källor. Det har alltid varit ett tveksamt sätt att arbeta på. Nu ser vi också hur ineffektivt det är, säger Vincent Berthier, ansvarig för RSF’s tech desk.

När RSF kontaktade TikTok sa de att NewsGuards undersökning ”inte återgav appens normala användning” och att plattformen därför inte såg någon anledning att ändra sin strategi. NewsGuards utredning hade mer information att luta sig mot. När några av dess analytiker sökte efter Ukraina-relaterade videor i en simulering av helt ”normalt” TikTok-beteende, hittade de desinformation i de första 20 träffarna i sökningen.

Algoritmer som ger falska nyheter framför riktiga nyheter är ett problem som berör alla sociala medieplattformar. Men det är desto mer oroande när det hittas på TikTok, en plattform med 800 miljoner aktiva användare som ägs av det kinesiska företaget ByteDance. Samarbetet mellan TikTok och den kinesiska regeringen har redan belysts av RSF i sin rapport med titeln ”The Great Leap Backwards of Journalism in China.”  Att bekämpa desinformation på de ledande digitala innehållsplattformarna måste vara en prioritet för alla deras användare. Det var i syfte att främja objektiv, opartisk information och kvalitetsjournalistik online som RSF lanserade Journalism Trust Initiative (JTI) 2018. Det har utvecklats tillsammans med informations- och mediaproffs från många olika länder och är nu en internationell standard som erkänns av Europeiska unionen.

Denna oöverträffade internationella standard, som tagits fram av  yrkesverksamma experter från hela världen, bör införlivas i de algoritmer som används av plattformar som verkligen vill förse sina användare med pålitliga källor. Att öka antalet mänskliga moderatorer kommer inte att förändra något. De kommer alltid för sent!

Ukraina är rankat på 97:e plats av 180 länder i 2021 Globala Pressfrihetsindex 2021, medan Kina är rankat på 177:e plats.