Det är en underdrift att påstå att Turkiet gett upphov till huvudvärk då det kommer till demokrati- och pressfrihetsfrågor. Det handlar snarare om hjärnblödningar.
Varning för eftergifter
Under flera år sades det att Turkiet var världens största fängelse för journalister. När de mitt under svenska Natoansökan började ha synpunkter på den svenska yttrandefriheten och koranbränningar så reagerade därför många, däribland vi på Reportrar utan gränser och Svenska Pen.
I en debattartikel i Expressen varnade vi för att Sverige skulle göra eftergifter till ett land som ligger så lågt ned som plats 165 i vårt index där vi rankar pressfriheten i 180 länder.
Nu verkar stormen för tillfället ha mojnat något efter president Recep Tayyip Erdoğans löfte om att den svenska Natoansökan ska ratificeras. Sedan ett par år tillbaka kallas inte heller Turkiet för världens största fängelse för journalister. Inte för att det har blivit bättre, utan för att det blivit ännu sämre i ett annat land. Nu är det Kina som tagit över den föga smickrande förstaplatsen.
Baltländer brister i pressfriheten
Några veckor innan Natomötet i Litauens huvudstad Vilnius släppte vi en rapport som visar att det även finns stora brister i pressfriheten i de tre baltiska länderna som annars är kända för att ha bra villkor för medier. Estland, Lettland och Litauen ligger bra till i vårt index (plats 8, 16 och 7) men har blockerat journalister från att komma åt offentlig information.Det är både oroande och oacceptabelt. Länder som säger sig värna om pressfrihet måste också visa i handling att de gör det.
Almedalsveckan
Sista veckan i juni var det återigen dags för Almedalsveckan. Detta år var det en rätt avslagen tillställning. Många tänkte på förra sommarens mord på Ing-Marie Wieselgren. Om stämningen i Visby pratade jag och Svenska Pens ordförande Kerstin Almegård och deras tidigare ordförande Jesper Bengtsson om i yttrandefrihetspodden.
Under politikerveckan på Gotland togs flera mediefrågor upp. Tidningen Journalisten arrangerade ett seminarium om ofoget att företag använder domstolar för att stämma journalister som granskar deras förehavanden. Det kallas för Slapp (Strategic Lawsuit Against Public Participation) och har blivit allt vanligare. Jag och en panel samtalade om detta och samtalet finns nu som podd.
Reportrar utan gränser arrangerade – tillsammans med flera andra organisationer – ett seminarium om den fängslade journalisten Dawit Isaak och förläggaren Gui Minhai. Förra året släppte en granskningskommission en rapport om vad regeringen gjort för att få dem fria, men kommissionen fick inte tillgång till alla dokument. Vi krävde att få se dessa dokument, men fick nyligen ett avslag från Riksarkivet. Vi har nu vänt oss till Kammarrätten och överklagat beslutet. Kampen för Dawit Isaak och Gui Minhai fortsätter!
I Almedalen fortsatte vi även att lyfta det växande problemet med att den svenska polisen gjort flera ingripanden mot journalister. Fotografer har till exempel fått sina kameror beslagtagna, reportrar har blivit bortkörda i samband med bland annat klimatdemonstrationer. På ett seminarium tog vi tillsammans med Journalistförbundet och Utgivarna, upp denna oroande utveckling med rikspolischefen Anders Thornberg.
Utsatt yrke
Den senaste månaden har flera journalister skadats och råkat illa ut i Frankrike och Palestina när de rapporterat om sammandrabbningar mellan demonstranter och polis och militär. Journalistyrket är ett utsatt jobb, därför har vi samlat tips och råd om vad man kan göra för att öka sin säkerhet. Tipsen hittar du här.
Det har varit en händelserik månad, men allt har inte varit mörker och elände. Jag fick alldeles nyligen veta att en sjuårig juridisk mardröm för den undersökande reportern Jovo Martinovic i Montenegro nu är över. RSF har stöttat honom under en lång och snårig rättsprocess där han – som granskat organiserad brottslighet – själv anklagades för narkotikahandel. Högsta domstolen har nu släppt fallet. Jag fick också veta att två andra journalister som suttit som gisslan sedan 2018 och 2019 har släppts. Det handlar om Mohamed Al Salahi and Muhammad Al-Junaid som varit kidnappade av Huthi-rebellerna i Jemen. En annan glädjande nyhet är att Reportrar utan gränser fått 300 000 kronor från Natur & Kultur för att stödja journalister och medier i Ukraina. Det tackar vi för och pengarna kommer att göra stor nytta i vår kamp för pressfrihet. Om du också vill bidra så Swisha oss gärna!
Vi ses!
Erik Larsson
Foto: David Grossman