Kvinnlig journalist förföljd och hotad efter demonstration

De båda kvinnorna, tillsammans med ett antal andra journalister, organiserade en demonstration den 13 december. Men demonstrationen skingrades med våld utanför presidentpalatset i Tegucigalpa. Syftet med demonstrationen var att protestera mot kränkningarna av det fria ordet och straffriheten för de ansvariga.

Silvestrucci har varit konstant förföljd sedan hon och 14 andra kvinnliga medlemmar från föreningen en vecka efter demonstrationen lämnat in en anmälan mot president Porfirio Lobo Sosa, de väpnade styrkor stabschef general René Osorio Canales och presidentvalets vaktchef general Andrés Felipe Díaz.

– Vi är ständigt i kontakt med föreningen och vi föreslår att ett permanent larmsystem inrättas för de hotade representanterna. Vi uppmanar dem att dela med sig av alla bevis, inklusive inspelningar eller uttalanden som skulle kunna stödja deras klagomål som de lämnade den 21 december. Vi upprepar att vi håller myndigheterna direkt ansvariga för dessa kvinnliga journalister och deras anhörigas liv, säger Reportrar utan gränser.

Silvestrucci fick ett mobiltelefonsamtal på morgonen den 24 januari från en okänd person som sa till henne: ”Vi vet att du har tre barn, och att den äldsta är 15 år. Att du just i detta ögonblick går nerför gatan med din sjuåriga son och att den äldsta är hemma och passar din ettåriga bebis. Vi kommer att döda dig.”

Tre dagar tidigare fick Silvestruccis mamma ett samtal från någon som försökte ta reda på Silvestrucci schema, rörelsemönster och de platser hon ofta besöker, samt numret till hennes mobil.

Silvestrucci är redaktör för nättidningen, El Patriota, och producent för ”En la plaza”, ett program som sänds varje vardagsmorgon på Radio Globo. Hon hade precis avslutat sitt program, som handlade om ett kontroversiellt gruvlagförslag som obehindrat tagits sig in i parlamentet, när hon tog emot samtalet där hon och hennes barn hotades.

De båda nyhetsmedierna hon arbetar för, uttryckte sitt motstånd mot statskuppen när den började i juni 2009. Kuppen startade en våg av oroligheter som ännu inte avstannat. Ouppklarade massmord. Sammanlagt 24 journalister har dödats i Honduras det senaste årtiondet, 17 av dem sedan kuppen. Polisen och rättsväsendet har haft liten framgång i att utreda något av dessa fall.

Även mord på medborgare som lämnat information till medier eller försvarat mänskliga rättigheter och pluralism inom medier, går ostraffade. Det senaste offret i denna kategori är Matías Valle, 55, ledare för en jordbruksorganisation som sköts ner av två män på en motorcykel vid en busshållplats i norra delen av Colón den 20 januari. Tre dagar efter mordet på Ricardo Rosales, en advokat som hade anklagat polisen i staden Tela för allvarliga brott mot mänskliga rättigheter.

Valle var en ledande representant för Aguáns Förenta bonderörelsen (MUCA). Aguán, en region i norra Honduras som varit under militär kontroll sedan 2010, plågas av våldsamma marktvister mellan agroindustriella företag och lokala lantbruksorganisationer.Han hade upprepade gånger fördömt de ständiga trakasserierna, ofta med dödlig utgång, mot regionens bönder.

Kommittén för Free Expression (C-Libre), en av Reportrar utan gränsers partnerorganisationer, säger att på grund av de risker Valle tog när han pratade med media, borde fått skyddsåtgärder.- Om dessa skyddsåtgärder hade genomförts ordentligt, skulle Valle inte väntat ensam vid en busshållplats och lämnats i händerna till sina mördare. Hans död måste läggas till de massmord som äger rum utom synhåll i Aguán. Åtminstone bör en internationell undersökningskommission med stora befogenheter skickas till regionen, säger Reportrar utan gränser.

Reportrar utan gränser hyllar Valle och hans personliga mod för att han vågade sprida nödvändiga informationen om vad som sker i Aguán.