Kvinnlig reporter mördad i Veracruz

Hon blev 39 år, och är den fjärde kvinnliga journalisten som mördats i Mexiko sedan början på året. De tidigare mordoffren var Rocio González, tidigare reporter på Televisa, och Ana María Marcela Yarce Viveros, redaktör på veckotidningen Contralínea, som dödades tillsammans den 31 augusti, samt Yolanda Ordaz de la Cruz från lokaltidningen Notiver som dödades i Veracruz den 26 juli.

– Den nedslående markeringen av 80 mördade journalister det senaste årtiondet har precis nåtts, och morden blir allt värre. Det verkar inte finnas någon väg ur skräcken. Landet sitter fast i ett fullskaligt krig där man kan få sätta livet till för att över huvud taget nämna ord som ”narcos” och ”trafficking” i skrift. Hur kommer det att gå med informationsfriheten om utvecklingen fortsätter i samma riktning, säger Reportrar utan gränser. – Att en hel nation har kollapsat kommer inte att lösas i nästa val.

Det internationella samfundet måste insistera på att mexikanska myndigheterna redogör för hur de bekämpar straffriheten. USA:s regering måste också införa starkare vapenkontroll, annars kommer tragedin i Mexiko att fortsätta. María Elizabeth Macías använde sig av olika sociala nätverk för att rapportera om organiserad brottslighet i regionen. Hon bloggade under pseudonymen La Nena de Nuevo Laredo.

Åklagarmyndigheten i Tamaulipas uppger att två datortangenter, en musikspelare, några kablar och följande meddelande hittades tillsammans med kroppen: “Okej Nuevo Laredo lever i de sociala nätverken, jag är La Nena de Laredo och jag är här på grund av mina rapporter och dina… för de som inte tror det, det här har hänt mig på grund av mina gärningar, för att jag litade på SEDENA och MARINA… Tack för er uppmärksamhet. Att: La Nena de Laredo… zzz” Den här typen av varning har redan använts mot de sociala nätverkare som vågat yttra sig mot droghandel. Två kroppar som har märken av tortyr hängdes från en bro i Nuevo Laredo den 13 september med meddelanden till alla som skriver på hemsidorna Al rojo vivo och Blog del Narco. Försvinnanden och exil Manuel Gabriel Fonseca Hernández, kriminalreporter för tidningen El Mañanero de Acayucan i Veracruz som också skriver för El Diario de Acayucan, Tribuna del Sur och La Verdad, har saknats sedan den 19 september. Hans familj uppger att han åkt för att utföra intervjuer på uppdrag av sin huvudtidning dagen då han försvann. Veracruz har blivit ett nytt centrum för terror mot journalister sedan början på året. När kroppar hittas leder det ofta till hotelser mot de journalister som rapporterar om det.

Tre journalister – Jorge Flores från W Radio, Juan Carlos Alarcón från MVS Noticias, och Arturo Moreno från nyhetsbyrån Notimex – pistolhotades av medlemmar av Veracruz utredningsmyndighet (AVI) utanför kriminaldepartementet Boca del Río. De tvingades radera alla fotografier de tagit, och de statliga myndigheterna har inte kunnat förklara detta maktmissbruk. Rafael Pineda, en välkänd serietecknare känd som Rapé, rapporterade på Twitter den 22 september att han lämnar Veracruz av säkerhetsskäl. Omkring 15 andra journalister har flytt till andra stater de senaste två månaderna. Rafael Pineda tecknar serier för veckotidningarna El Chamucho och Zócalo, dagstidningen Milenio och kampanjen Basta de Sangre – No + Sangre. Omkring 50 000 människor har dödats i den statliga offensiven mot droghandel som inleddes i december 2006. Det har blivit omöjligt att arbeta som journalist, och de statliga myndigheterna har ännu inte implementerat avtalet för journalisters säkerhet som skrevs under för ett år sedan. Bild: Rapé