Lettisk journalist gripen

Jakobsons har under de senaste månaderna publicerat en serie komprometterande e-postmeddelanden som skickats och tagits emot av, Nils Usakovs, Rigas borgmästare och tidigare medlem av det lettiska parlamentet. Reportrar utan gränser kräver att Jacobsons omedelbart friges.

Den e-post som Jacobsons började publicera på sin webbplats den 17 november visade att Usakovs lämnat information till en medlem av den ryska ambassaden i Riga samt deltog i en märklig korrespondens som väckt misstankar om Usakovs aktiviteter. Jacobson som var vinnare av det nationella journalistpriset 2009, har också, hittills opublicerade, e-postmeddelande som tyder på att olaga provisioner användes för att finansiera en politisk partis valkampanj.

– Vi kräver Jacobsons omedelbara frigivning, det är oacceptabelt att en journalist kan fängslas för ett påstått mediabrott i ett EU-land. Sekretessen för journalistens källor är allvarligt hotad på grund av Jacobsons beslagtagna datorutrustning och pressen på att avslöja hur han fått tag på e-posten, säger Reportrar utan gränser.

– Borgmästaren i Riga kan vidta rättsliga åtgärder mot Jacobsons eller dra nytta av rätten till om han tror att det är nödvändigt. Dock verkar det som att Jacobsons arrestering, fängelse och konfiskering av utrustning snarare tyder på hämndaktion än åtgärder för ett opartiskt rättsväsen, säger Reportrar utan gränser.

Under en räd mot Jacobsons lägenhet den 15 december beslagtog polisen två datorer, samt den datalagring, material och utrustning polisen kunde hitta. Efter att ha avslutat sitt sökande greps de Jacobsons misstänkt för olagligt innehav av elektronisk kommunikations data. Polisen gick också till det företag som är internet-leverantör och tog de tre servrar som är värd för Kompromats webbplats. Webbplatsen kan inte längre nås.

Dagen efter Jacobsons skrev sitt första e-post på Kompromat blev webbplatsen mål för en större DDoS-attack (distributed denial-of-service attack) som varade i flera dagar. En hacker lyckades den 21 november radera webbplatsens aktiviteter, över 10 års innehåll på lettiska och ryska. Redaktören kunde dock återställa allt innehåll från en säkerhetskopia, men attackerna fortsatte.

Polisen har avslagit Jacobsons begäran om en utredning för att se var it-attackerna kommer ifrån. Den välkända och allmänt lästa siten, Kompromat har gjort undersökande rapporteringar om korruption, organiserad brottslighet, narkotikahandel och annan brottslig verksamhet. Den har ofta varit pressad och åtalad, men ingen personal har tidigare attackerats eller häktats.För närvarande hålls Jacobsons på Ciekurkalns polisstation i Riga men förväntas föras över till stadens största fängelse inom kort.

Förhållandena i fängelset är dåliga och Reportrar utan gränser har fått veta att han antagligen kommer få dela cell med vanliga brottslingar.