Lidingö borde ta ställning för Dawit Isaak

I dag, den 22 januari, ska kommunfullmäktige i Lidingö ta ställning till ett förslag om att döpa torget utanför Eritreas ambassad, som ligger på Lidingö, till Dawit Isaaks frihetstorg.

Att anta förslaget om ett namnbyte skulle visa omvärlden att kommunen står upp för pressfriheten i en tid då demokratin i världen backar. Motionen har lagts av Suzanne Liljegren (L), Daniel Larson (S), och Patrik Sandström (MP) som anser att det är viktigt att kommunen markerar mot den eritreanska diktaturen som sedan 2001 håller den svenska journalisten Dawit Isaak fängslad.

Tyvärr talar dock mycket för att den styrande majoriteten i Lidingö, kommer att rösta nej. Kommunstyrelsen hänvisar till vedertagna namngivningsprinciper.

– Principer är ofta bra att hålla sig till, men om en princip innebär att en demokratisk församling inte tar ställning mot en diktatur måste man fråga sig vad det är för princip man följer, säger Reportrar utan gränsers ordförande Erik Larsson.

Reportrar utan gränser uppmanar därför politikerna i Lidingö att rösta igenom motionen på dagens möte och gör som många andra kommuner i Sverige och våra grannländer som döper om platser för att markera mot diktaturer.  Ett exempel är Stockholms kommun som döpt om platsen framför Rysslands ambassad till Fria Ukrainas plats.

Den svenska medborgaren Dawit Isaak har suttit fängslad sedan den 23 september 2001. Han greps för 22 år sedan då han jobbade som journalist på tidningen Setit som publicerade kritik mot landets president Afewerki. Någon rättegång har inte hållits och Dawit Isaak har inte fått träffa sin familj, advokater eller svenska diplomater. Dawit Isaak är den svensk som suttit fängslad längst utan vare sig åtal eller dom.