Lokalpolitiker och bloggare mördad i Rio Grande do Norte

Han var ledare för den lokala avdelningen av arbetarpartiet (PT) som också är president Dilma Rouseffs parti. Förutom det skrev han regelbundet på bloggen Serra do Mel. Ednaldo Figueira, 36 år, ledde oppositionen mot Serra Do Mels borgmästare Josivan Bibiano de Azevedo. Han hade precis publicerat en undersökande rapport om Serra Do Mels kommunala finanser tillsammans med en opinionsundersökning. Han sköts sex gånger av tre oidentifierade män på motorcyklar när han lämnade sin arbetsplats. Eraldo Paiva, ledare för partiet PT i regionen Rio Grande do Norte, har tidigare rapporterat till tidningen Diário de Natal att Ednaldo Figueira hotats. Enligt Paiva tillsattes en kommitté för att utreda hoten.

– De politiska spänningarna i Serra do Mel talar för att politik är motivet i mordet på Ednaldo Figueira. Att blogga om så känsliga ämnen som korruption är dock alltid riskabelt i Brasilien, som tidigare setts i mordet på bloggaren Ricardo Gama i Rio de Janeiro i mars, säger Reportrar utan gränser.

I det här fallet kan hela det lokalpolitiska samhället spela in genom att insistera att mordet ska lösas, för demokratins och de medborgerliga rättigheternas skull. Reportrar utan gränser noterar också att den här delen av Brasilien har mycket organiserad brottslighet, och sättet som Ednaldo Figueira dödades på pekar på att det var ett beställningsmord. Två journalister har redan dödats i Brasilien i år. Den ena var Luciano Leitão Pedrosa, reporter på Radio Metropolitana FM och producent på den lokala stationen TV Vitória. Han sköts till döds i staten Pernambuco den 9 april. Den andra var Valério Nascimento, ägare och redaktör på den lokala tidningen Panorama Geral, som sköts till döds i Rio de Janeiro den 3 maj. Utredningarna har inte kommit långt i något av fallen, men man har sett viss framgång i kampen mot straffriheten i tidigare journalistmord.