Luz Marina Paz Villalobos mördad

Paz arbetade på radiostationen, Cadena Hondurena de Noticias (CHN) och utredarna tror att mordet har samband med hennes arbete. Paz provkörde, den 7 december, en bil när två män på motorcykel öppnade eld, både journalisten och mekanikern som följt med, dog omedelbart. Motivet för mordet är inte klarlagt, det kan varit ett försök till att stjäla bilen eller ett straff för vägran att betala ”krigsskatt” som begärs av knarklangare. Utredarna tror dock att att attacken kan ha samband med hennes arbete.

Paz var känd för sina synpunkter som var fientligt inställda till den nuvarande regeringen. Hon hade arbetat i nästan 10 år på Radio Globo, en station tillhörande oppositionen som var välvilligt inställd till den förre presidenten, Manuel Zelaya, som störtades i en kupp 2009.

– Inga mord på journalister har uppklarats sedan 2010. Vi beklagar den skamliga straffrihet som åtnjuts av de som utför och beställer dessa brott. Bristen på slutförande av utredningar, gör att yrket är sårbart för attacker från narkotikahandlare och lokala myndigheter vars brottsliga verksamhet exponerats i pressen. Vi minns mordet på journalisten Medardo Flores, där mördarna fortfarande är oidentifierade. Flores mördades i september och var medlem av, the Broad Front for Popular Resistance (FARP), pro-parti för den störtade presidenten Zaleya, säger Reportrar utan gränser.

Det hade varit en ofattbar ökning av attacker mot pressen, konstaterar Pressfrihetsorganisation. Dagen innan Paz mördats blev tidningen, La Tribuna, utsatt för angrepp. Beväpnade män sköt flera skott mot kontoret i Tegucigalpa. En säkerhetsvakt fördes till sjukhus efter allvarliga skottsår i magen. Tidningens redaktion tror att attacken kan varit en vedergällning efter publicering av en artikel den 22 november. I artikeln anklagas polistjänstemän att ha dödat Julieta Castellanos, chef det oberoende universitetet i Honduras, son och en av hans vänner. Attacken på La Tribuna har följts av flertalet dödshot och övergrepp mot tidningens journalister som varit beredda att avslöja polisens kriminella övergrepp.

– Vad är framtiden för de journalister som visar mod och omsorg för medborgarnas rätt till information? Rättslig likgiltighet, en produkt av det starkt polariserade medieklimatet efter kuppen 2009, har gett militären och polisen fria händer att attackera nyhetsorganisationer som vågar uppmärksamma missbruk och förseelser av offentliga myndigheter, konstaterar Reportrar utan gränser.