Vid den här tiden på året dyker det upp sammanfattningar om vad som hänt och spådomar om nästa år. Jag har själv gjort det. Spått. Skrivit och poddat om vad jag tror ska hända, för att kort därefter se förutsägelserna grusas av pandemier och krig. Det är en nyttig påminnelse om att framtiden alltid är oviss.
Men 2024 är mer ovisst än på länge. Det har kallats Supervalåret då över 70 länder ska hålla val. Mer än halva jordens befolkning berörs. I flera fall – som Ryssland, Rwanda och Venezuela – kan man gissa att det mest är en föreställning som regisserats av auktoritära ledare.
I andra länder står det och väger. Indien, Pakistan och Sydafrika, till exempel. Mest intressant för oss är kanske EU-valet samt presidentvalet i USA. En opinionsundersökning i Wall Street Journal visar att Donald Trump leder.
I det här läget är det särskilt viktigt att oberoende medier fortsätter att göra sitt jobb. Ju starkare de auktoritära strömningarna blir, desto mer utsatta kommer medier att bli. Det finns inget som irriterar propagandister så mycket som granskningar, analyser och påpekade som inte bekräftar deras världsbild. Just detta är oroande i en tid då nyheter har blivit ett smörgåsbord. Och det finns absolut fördelar med det, men den som väljer att endast trycka i sig rökt lax eller Jansonsfrestelse får snart problem. Det får även den som ständigt låter sig strykas medhårs av redaktörer eller algoritmer som vill maximera läsning och försäljning.
Vi människor är skapta så att vi helst väljer de nyheter som bekräftar vår världsbild. Att vi dessutom är ett flockdjur som ofta väljer att anta samma åsikter som grannen gör att ideal som sprids blir självförstärkande. Det kallas bandwagoneffekten, enligt forskarna. Det blir med andra ord snabbt galet när antidemokratiska ideal börjar spridas.
Vi befinner oss mitt i en omvälvande teknologisk förändring. I årtionden kommer vi att behöva hantera de positiva – och negativa – effekterna av detta. Och nästa år ska fler än någonsin – halva jordens befolkning – gå till val. Att medierna står pall för propagandisternas attacker är en förutsättning för att människor ska kunna fatta upplysta beslut. Hur världen blir, beror på vad vi själva gör. I år har Internationella Reportrar utan gränser stöttat 460 journalister i 62 länder med över tio miljoner kronor.
Vi i Sverige har dessutom på olika sätt backat journalister från Ukraina, Myanmar, Syrien, Belarus, Colombia, Nicaragua och flera andra länder.
Det är stöd som vi kunnat ge tack vare dig, Benny Andersson, Christina Jutterström och flera andra. Varje bidrag vi får – stort som litet – visar ni är många därute som vill bidra till att värna pressfriheten i en orolig tid.
Gott nytt år!
Foto: Jonas Gratzer