X har länge varit en av de största spridarna av rysk desinformation. Plattformen kan i det närmaste beskrivas som en tvättomat för propaganda, tankarna går till hur kriminella nätverk tvättar pengar, skriver Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige.
Någon spyr snus i papperskorgen, en annan kastar ett suddgummi över klassrummet. Alla pratar i munnen på varandra. Svensk skola på 80- och 90-talen var ofta en stökig historia – kanske är den det fortfarande.
Sedan Elon Musk tog över X påminner plattformen allt mer om ett kaotiskt klassrum. Högljudda mobbare styr och tystar. Samtidigt hävdar tech-oligarken att han är yttrandefrihetens absolutist. Alla ska få höras. Ingen censur. Ett löfte som snabbt visade sig vara falskt. Strax efter Musks övertagande stängdes kontot som rapporterade hans privata jets position i realtid. Journalister från New York Times, Washington Post och CNN blockerades. Aftonbladets Tesla-granskning fick varningstexter.
Elon Musk har fortsatt sin vandring mot högerextremism. Inför det amerikanska valet dominerade han och likasinnade helt flödena. Antingen tweekade X algoritmerna, eller så såg vi en historisk invasion av fascister. Utan moderering drunknar debatten i propaganda och extremism.
Tvättomat för propaganda
Reportrar utan gränser Sverige har slutat publicera på X – kanske borde vi gjort det tidigare. Plattformen har länge varit en av de största spridarna av rysk desinformation. Den kan i det närmaste beskrivas som en tvättomat för propaganda, tankarna går till hur kriminella nätverk tvättar pengar. Ursprung ska döljas. Smutsigt innehåll filtreras uppåt via mindre nogräknade sajter och konton. X är en central kugge i detta maskineri.
I höstas spreds en fejkvideo som hävdade att Reportrar utan gränser utrett nazister i den ukrainska armén. Helt falskt. En sådan utredning har vi aldrig gjort. I klippet syntes även en fejkad BBC-logga. Lögnen spreds från en rysk sajt till X. Trots upprepade anmälningar vägrade plattformen agera. Nu har vi stämt Elon Musks X i fransk domstol.
Gått över till Bluesky
Som många andra har vi gått över till Bluesky. Detta har retat upp kritiker. ”Varför lämnade ni inte tidigare, till exempel när 2020 när dåvarande Twitter censurerade inlägg om Hunter Bidens påstådda korruption?” frågar vissa. Andra pekar på medier som lämnar X men stannar på Tiktok, med kinesisk regiminsyn, som hycklare. Kritiken är delvis rimlig, men skillnaden nu är att alternativ finns. Samtidigt sprids desinformation i alla plattformar, om än i olika omfattning.
Sanningen är att vi alla är beroende av sociala medier för att nå ut. Vi sitter i deras knän. Problemet är större än en plattform. Därför har Reportrar utan gränser lagt fram krav som vi hoppas politiker, medier och organisationer ställer sig bakom.
Så kan nätet bli bättre
Vi vill att plattformar justerar sina algoritmer så trovärdiga medier prioriteras och hatkonton nedprioriteras – det är tekniskt möjligt. ISO-certifieringen Journalism Trust Initiative kan gynna seriösa medier online. Vi vill också att journalistkonton särskiljs från influencerkonton och att sociala mediers påverkan på pressfriheten utvärderas regelbundet. Plattformarna måste vara neutrala, inte gynna propaganda som dagens klickbaserade modell gör. Detta är livsviktigt.
Yuval Noah Harari skriver i Nexus att berättelser är mänsklighetens styrka. De binder oss samman, får oss att samarbeta och driver utvecklingen framåt. Men de är också vårt största hot när de manipuleras för att sprida hat och splittring.
Journalistikens uppgift är att samla in och sprida tillförlitlig information och låta alla röster höras. Auktoritära ledare hatar detta och svartmålar därför medier. Lyckligtvis ser allt fler värdet av fri och oberoende journalistik. Du behöver inte vara journalist för att stödja oss – men du måste tro på att pressfrihet är demokratins grund.
I december ska vi berätta mer om våra projekt. Julen närmar sig med stormsteg och jag vill passa på att tacka alla nya medlemmar som strömmat till den senaste tiden. Stort tack för generösa donationer också. Och om du har svårt att hitta den perfekta julklappen, varför inte göra som vår kanslichef – ge bort en donation eller ett medlemskap i RSF i julklapp? Det är en gåva som verkligen gör skillnad.
Bli medlem eller stöd oss i vårt arbete för pressfrihet
Foto: Jonas Gratzer