Den som pratar sig varm för ett liv utan barn kan straffas för att sprida propagande i Ryssland och yttrandefriheten blir en allt hetare fråga i Europa. På Bokmässan diskuterar Reportrar utan gränser kampen för det fria ordet, troll och kriminella, skriver ordförande Erik Larsson.
Tåget rullar mot Bokmässan i Göteborg. Programmet är fullspäckat, och jag går igenom det i huvudet. Förbereder mig, men tankarna fastnar vid en TT-notis från i morse. Den ryska Duman vill införa en ny lag för att bötfälla de som förespråkar ett liv utan barn. Barnafödandet är lågt och staten oroar sig över vad den anser vara respektlöshet mot gravida kvinnor, barn och stora familjer. De som propagerar för barnlöshet ska kunna dömas för att sprida ”propaganda”. Så där brukar det låta. Auktoritära stater är snabba med att vilja förbjuda ”fejknyheter” och “propaganda”, men i själva verket handlar det om att begränsa yttrandefriheten.
Just nu kokar frågorna om yttrande- och pressfrihet. Åklagaren lade nyss ner förundersökningen mot SD-politikern Richard Jomshof, som delat bilder som kan tolkas som kränkande mot muslimer. I Frankrike greps Telegrams grundare Pavel Durov, anklagad för att inte samarbeta med myndigheterna.
Den franska EU-kommissionären Thierry Breton (som nu avgått) hotade Elon Musk efter att han intervjuat Donald Trump. Apropå miljardärer, Elon Musks sociala medieplattform har förbjudits i Brasilien, samtidigt som han talar om ”riktig yttrandefrihet”. Vad tycker en yttrandefrihetsorganisation om detta? skrev en läsare.
Svaret är enkelt. Vi tycker egentligen att det är dåligt. Men sen blir det svårt. För tillägget är att det också är dåligt att X inte stänger ned konton som sprider desinformation i Brasilien. Och det blir problematiskt när krypterade plattformar används för att beställa mord och sprida barnporr.
Ständigt balanserande
Det är ett ständigt balanserande i dagens liberala demokrati. Många av våra idéer om yttrandefrihet bygger på 1800-talsfilosofen John Stuart Mills tankar. Han förespråkade nästan obegränsad yttrandefrihet, men även han insåg att vissa begränsningar behövs. Vi på Reportrar utan gränser håller med.
Det måste vara tillåtet att bränna koraner, biblar och svenska flaggor, men när det handlar om hatpropaganda, barnporr och uthängningar måste det finnas begränsningar.Yttrandefrihetens är till för skydda ett öppet och demokratiskt samhälle. Men används friheten för att attackera själva demokratin, då kan inte samhället mesigt stå och titta på. Om någon tjänar pengar eller politisk makt på att underminera demokratin behövs ett mothugg. Egentligen är det att slå in öppna dörrar. Inte ens Elon Musk vill ha en ”total” yttrandefrihet, men de diskussioner som blossar upp handlar om var balanspunkten ska vara. På Bokmässan i Göteborg tar vi upp det i dess mest konkreta form.
Vårt program på Bokmässan
I dag, torsdag, har vi till exempel ett seminarium om hur vi når Ryssland via rymden och kringgår den ryska censuren via satellitsändningar. Vi kallar projektet Svoboda, och pratar med statsvetaren Ulf Bjereld som ser likheter mellan Kalla kriget och dagens geopolitiska spänningar. På torsdagen delar vi också ut vårt stora pressfrihetspris till en journalist som, enligt oss, fått för lite uppmärksamhet.
På fredag håller vår Björn Tunbäck och flera andra tal till Gui Minhai och Dawit Isaak. Vi har dessutom ett samtal med författaren Lars Jederlund om de ryska trollens attacker mot EU.
På lördag berättar vår gäst från Ecuador, Ángela Meléndez, om hur kriminella gäng attackerar journalister och medier. Vi tar också upp situationen för journalister i Gaza, med utgångspunkt från Lotta Schüllerqvists bok ”Berättelser från Gaza Marnas hemlighet” och pratar återigen med Lars Jederlund om ryska nätattacker.
I år fyller Reportrar utan gränsers sektion i Sverige 30 år och på söndag poddar vi om detta på Bokmässan.
Som vanligt händer det alltså mycket. Allt detta kan vi göra tack vare ert stöd! Är du inte redan medlem så bli det. Du behöver inte vara journalist för att bli medlem, men du måste tro på att pressfrihet är en förutsättning för ett demokratiskt samhälle.
Vi ses!
Klicka här för att bli medlem. Ett medlemskap kostar 350 kronor per år. Tillsammans kan vi göra världen lite bättre.
Foto: Jonas Gratzer