Maria Ressa frias från anklagelser om skattebrott

Reportrar utan gränser (RSF) och koalitionen Hold the Line (HTL) välkomnar tisdagens domslut som frikänner nobelpristagaren Maria Ressa och nyhetsförmedlingen Rappler, från  anklagelser om skattebrott. 

Nobelpristagaren Maria Ressa och hennes nyhetsförmedling Rappler, har friats i domstol från de anklagelser om skattebrott som riktats mot henne av den förre presidenten Rodrigo Dutertes regim.

Domen kommer efter en juridisk strid som varat i nästan fem år. Om de hade förlorat fallet hade Ressa kunnat fängslas i upp till 10 år, medan Rappler skulle ha fått böter.

– Maria Ressa och hennes nyhetsplats Rappler har länge varit ett rejält skoskav för den förra diktatorn Rodrigo Duterte som gjort allt för att tysta henne. Hon har varit hårt ansatt läget har varit mycket oroande och därför känns det fantastiskt bra att nu frias från anklagelserna för skattebrott, säger Erik Larsson, ordförande i Reportrar utan gränser.

Ressa och Rappler stod åtalade för en påstådd underlåtenhet att korrekt deklarera ett belopp på cirka 11 000 USD. Men de har redan betalat dubbelt så mycket i borgen och resegarantier i samband med åtalet.

– Rodrigo Duterte gjorde livet till ett rent helvete för många journalister och medier. Nu kan vi se att situationen för journalister och medier i Filippinerna förbättrats en aning, säger Erik Larsson.

– Som ett omedelbart nästa steg uppmanar vi regeringen att överge alla kvarvarande fall mot Rappler och Ressa, och genom att göra det, sätta ett efterlängtat slut på deras förföljelse, hälsar styrkommittén för Hold The Line.

Filippinerna ligger på plats 132 i RSF:s pressfrihetsindex, mot 147 året innan.

Notera: #HTL-koalitionen omfattar mer än 80 organisationer runt om i världen. Detta uttalande är utfärdat av #HoldTheLine-styrkommittén, men det återspeglar inte nödvändigtvis ställningen för alla eller några enskilda koalitionsmedlemmar eller organisationer.

Foto: JAM STA ROSA/AFP