Märklig rättegång mot journalist

Reportrar utan gränser ser med oro på den orättvisa rättegången mot journalisten Hassan Ruvakuki och 22 andra som blivit åtalade för terrorism i Burundi. Sedan rättegångens start har den varit som en politisk fars. Ruvakuki greps den 28 november när han intervjuade en medlem av rebellgruppen The Forces for the restoration of Democracy (FRD-Abanyagihugu). Från starten har rättegången varit som ett skämt.

De beslut domarna fattat har gjort att deras roll som opartiska har ifrågasatts, och domarna har gått emot de mest grundläggande rättigheterna i en rättegång. När rättegången startade, den 29 december, ville domarna förhöra de åtalade direkt, trots att de inte hade någon advokat än. Ruvakuki hade en advokat – men inte fått prata med honom. Försvarsadvokaterna på plats sa att de inte kunde arbeta under sådana villkor, och bad att domarna skulle respektera de åtalades rättigheter. De bad speciellt om att de åtalade skulle flyttas från de små poliscellerna till ett riktigt fängelse. De uttryckte också hur olämpligt det är att två domare tidigare har uttryckt sina åsikter om fallet offentligt.

– Den senaste tidens händelser är typiska. Det är uppenbart att domarna inte är opartiska, och det är ologiskt att de får fortsätta med fallet. Det är rätten som ska säkerställa att allting går rätt till, och att de åtalades rättigheter respekteras. Det har man inte lyckats med, säger advokaterna.

I det andra förhöret, den 5 januari, vägrade advokaterna att delta innan de åtalade hade flyttats till ett ordinarie fängelse och deras rättigheter respekteras. Ruvakuki och de andra åtalade flyttades till ett fängelse redan nästa dag, men deras advokater och släktingar var oroliga för deras säkerhet. Ruvakuki, som har suttit häktad i tre månader, har flyttats omkring tre gånger och sitter just nu i staden Muramvya. De åtalades advokater tror att de flyttas så ofta för att bryta ner dem psykiskt och försvåra arbetet med ett bra försvar.

Den 11 januari så ifrågasatte advokaterna rättegången och domarna formellt. Grunden är att advokaterna har nekats material om fallet, blivit kallade till möten med kort varsel och att domarna har SMS:at under förhören.