Martin och Johan döms för terrorbrott

De båda fängslade svenskarna meddelas ha dömts på båda åtalspunkterna, olaga inresa och terrorbrott. Domaren anser att åklagaren bevisat att Schibbye och Persson gjort sig skyldiga till samröre med den terroriststämplade ONLF-gerillan. Domaren har i en kommentar sagt att de båda svenskarna ”använt sitt yrke som täckmantel för att gå terroristernas ärende”.

– Enligt Reportrar utan gränsers bedömning finns det inga bevis för att Martin och Johan stöder ONLF. Och de måste därför friges omedelbart och villkorslöst, säger Jesper Bengtsson ordförande för Reportrar utan gränser. Försvaret kommer under dagen få möjlighet att åberopa på förmildrande omständigheter.

– Tyvärr är det sannolika att de döms till ett långt fängelsestraff. Antingen kan de söka nåd eller också överklaga. Det beslutet måste vara deras, och jag utgår ifrån att ambassaden i Addis ger dem all tänkbar hjälp under den processen, säger Jesper Bengtsson.

Straffet kommer att meddelas den 27 december. Åklagaren yrkade på att svenskarna ska dömas till maxstraffet, som enligt honom är mellan 15 och 18,5 år.

– Den svenska regeringen måste trappa upp sitt arbete för Johan och Martin. Carl Bildt måste bli tydligare. Den tysta diplomati som Bildt alltid lutar sig emot har hittills inte fungerat. Nu måste Bildt kräva att de friges, säger Jesper Bengtsson.