Släpp Jimmy Lai, kräver Reportrar utan gränser. Den 71-årige medieägaren har gripits i Hongkong för ”samarbeta med utländska styrkor” och riskerar livstidsfängelse, enligt den nationella säkerhetslagstiftningen som nyligen ålagts Hong Kong av den kinesiska regimen.
Jimmi Lai är grundare av den pro-demokratiska tidningen Apple Daily. Han greps måndagen den 10 augusti i sitt hem, anklagad för ”samarbete med utländska styrkor”. Hans två söner samt ytterligare sju personer nära honom greps också.
Enligt den nya lagen om nationell säkerhet som regimen införde den 30 juni riskerar Lai livstids fängelse. Han kan till och med dömas till dödsstraff, om rättegången hålls i Fastlands-Kina.
Två hundra poliser stormade Apple Dailys redaktion. Poliserna stoppade journalisterna från att komma in på redaktionen samt hindrade utländska medier att bevaka händelsen, bland dem nyhetsbyråerna Associated Press (AP), Agance France-Press (AFP), Reuters, samt lokala medier som Radio Television Hong Kong (RTHK), Initum, In-media och Stand News.
– Genom att anklaga Apple Dailys grundare för att” samarbeta med utländska styrkor ” försöker regeringen i Hongkong tysta en person som är starkt förknippad med pressfrihet. Vi uppmanar myndigheterna att omedelbart släppa honom och lägga ner åtalet, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportrar utan gränser (RSF) Sverige.
Next Digital (tidigare Next Media), moderbolaget till Apple Daily, är en av få kvarvarande mediaföretag som är öppet kritiska till den kinesiska regimen och som bevakat de senaste årens protester för ett demokratiskt Hongkong.
Jimmi Lai har vid två tidigare tillfällen gripits för bland annat organisering av, och deltagande i, olovliga demonstrationer. Flera webbsajter som tidigare varit stängda på grund av spridning av olaga hot och hat, har i början av augusti återuppstått och publicerat information med uppsåt att skada journalister på bland annat Apple Daily.
Den nationella säkerhetslagen tillåter den regimen i Fastlands-Kina att direkt ingripa i Hongkong vid alla händelser som gäller till exempel ”terrorism” eller ”samarbete med utländska styrkor”. En majoritet av alla de 115 journalister som sitter fängslade i Kina är utsatta för liknande anklagelser.
Hongkong har sedan 2002 rasat från plats 18 till plats 80 i RSFs pressfrihetsindex. Kina rankas på plats 177 av 180 länder.