Mediebevakningen blev Mortaza Behboudis räddning

Journalisten Mortaza Behboudi är hemma i Frankrike efter nio månader i afghanskt fängelse. På en presskonferens i RSF:s högkvarter i Paris den 23 oktober berättade Behboudi med egna ord om gripandet och fängelsetiden.

Den 18 oktober beslutade en brottmålsdomstol i Kabul att frige den fransk-afghanske journalisten Mortaza Behboudi samt lägga ner alla anklagelser mot honom. Frigivningen var kulmen på ett intensivt kampanjarbete på initiativ av RSF, Behboudis journalistkollegor och hans familj.

–Jag vill tacka alla som hjälpte till att få ut mig, Reportrar utan gränser och alla medarbetare som kämpade dag och natt, men framför allt min fru Aleksandra. Ett stort tack till stödkommittén och till er, medierna. Utan er tror jag inte att jag skulle ha överlevt (…) Efter 20 svåra förhörsdagar vid talibanernas centrala underrättelsetjänst sa förhörsledaren: ”Vi kommer inte att göra något mot dig (…) vi kan inte döda dig, eftersom du finns överallt i medierna”, sa Behboudi på presskonferensen.

Den 7 januari greps Mortaza Behboudi av talibansk underrättelsetjänst utanför Kabuls universitet där han befann sig för att intervjua kvinnor som under talibanregimen är förbjudna att studera. Förhållandena i fängelset var mycket svåra, särskilt i säkerhetsfängelset Shash-Darak i Kabul, där 1 200 politiska fångar är frihetsberövade. Behboudi satt fängslad utan rättegång.

–Det kändes som om jag blivit kidnappad. Vi hölls i två eller tre meter stora rum, med 11 eller 12 personer i varje. Ibland tillsammans med medlemmar från Islamiska staten. Jag blev trakasserad hela tiden. De brukade slå mig, berättade Behboudi.

I slutet av juli flyttades Behboudi till Pul-e-Charkhi-fängelset, där icke-politiska fångar hålls. Därefter inleddes rättsliga processer vid en brottmålsdomstol i Kabul. RSF anlitade två afghanska advokater med uppgift att försvara Behboudi. Den 18 oktober beslutade domarna slutligen att frige honom. Den internationella kampanj som RSF bedrivit och RSF:s kontakter med de afghanska myndigheterna hade burit frukt.

–Kampanjen för att få Mortaza Behboudi fri var extraordinär. Mediebevakningen hade en konkret inverkan. Kampanjen och stödet från hela mediebranschen sände viktiga budskap till talibanerna om Behboudis status som journalist. Men kampanjen slutar inte där. Andra afghanska journalister sitter fortfarande fängslade och RSF fortsätter sin kampanj för alla journalister, sa Christophe Deloire RSF:s generalsekreterare.

 

Bildtext: Mortaza Behboudi på presskonferensen i Reportrar utan gränsers (RSF) högkvarter i Paris den 23 oktober, tre dagar efter att han återvänt till Frankrike. Foto: Robin Grassi/RSF