Ávilas kropp hittades inlindad i en plastpåse i Ciudad Óbregon den 18 maj, en dag efter att han hade rapporterats saknad. Kroppen bar spår av tortyr och strypning. Han har bevkat brott under de senaste 15 åren för två lokala dagstidningar, El Regional de Sonora och Diario Sonora de la Tarde, och har nyligen bevakat razzior mot narkotika.
– Vi uppmanar dem som ska undersöka mordet att arbeta efter hypotesen att mordet var kopplat till offrets arbete, säger Reportrar utan gränser.
– Ávillas kollegor uppger att det inte fanns uppgifter att han var hotad men de tror ändå att mordet var kopplad till hans journalistik. Som kriminalreporter i ett land med mycket narkotikasmuggling, gjorde han ett jobb som krävde mycket mod. Totalt har 84 journalister dödats det senaste decenniet och 14 har försvunnit. Siffran ska inte behöva bli ännu högre innan myndigheternas ansvar för att utreda brott mot informationsfriheten implementeras på ett effektivt sätt och ges tillräckligt med resurser.
Valet i juli månad gör inte behovet att påbörja kampen mot straffrihet mindre brådskande. Maskerade män med tunga vapen kidnappade Ávila den 17 maj från en biltvätt. Vittnen sade att hans kidnappare frågade honom om han var en journalist och tvingade honom att komma in i deras pickup när han sa att han var det. Ett meddelande hittades nära hans kropp och tros ha lämnats av narkotikahandlare. Ciudad Obregón har utvecklats till en krigsscen mellan drogkarteller och en ny brottslig organisation som kallar sig ”H”. Staden har en skrämmande hög nivå av brottslighet, med ett genomsnitt på 25 mord per månad under de senaste två åren och många kidnappningar.
Inte en dag utan våldsamheter går förbi i Mexiko. Medierna har återigen blivit måltavlor för våldsamheter, och dåd har riktats mot två tidningar de senaste dagarna. En reporter som visade stöd för en presidentkandidat har blivit mördad i veckan. Det är osäkert om det kommer att vara möjligt att hålla normala val den 1 juli på grund av våldsamhetern.
– Det är endast en och en halv månad kvar till presidentvalet, vi uppmanar till ett omedelbart slut på regeringens offensiv mot narkotikasmugglingen. Statistiken visar att fler än 50 000 människor har dödats sedan den inleddes, säger Reportrar utan gränser.
– Detta krig mot narkotikasmuggling har lett till ännu fler offer. Att fortsätta med offensiven kommer sätta riksvalet och den offentliga debatten på spel, då den kommer att skrämma journalister och samhällsaktörer till tystnad. Självcensur har blivit det enda skyddet för nyhetsmedierna som är utsatta för bombningar och väpnade attacker.
De senaste attackerna riktades mot tidningen El Manana, en nyhetstidningen baserad i Nuevo Laredo (i nordöstliga delstaten Tamaulipas), vars byggnader attackerades på natten till den 11 maj. Skott sköts mot byggnadens fasad och parkering, och en liten explosiv apparet kastades mot byggnaden, uppger tidningen. En av El Mananas anställda bekräftar till Reportrar utan gränser att minst sex bilar på parkeringen besköts.
Inrikesministern meddelade dagen efter att tidningen kommer att få statligt skydd. Nyhetstidningen och dess anställde har varit föremål för väpnade attacker förut, 2004 mördades en av deras redaktörer, Roberto Mora. Nyhetstidningen Hora Cero i Rynosa evakuerades 8 maj efter att ha fått ett anonymt samtal som hotade med en attack på tidningen. Efter några minuter besköts den tomma byggnaden av sex maskerade beväpnade män. Otroligt nog, nekade delstatens riksåklagare att några attacker hade ägt rum.
Från journalistik till politik
Före detta reportern René Orta Salgados kropp hittades i bakluckan på sin bil i Cuernavaca, i den centrala delstaten Morelos, den 13 maj, tre dagar efter att hans familjs har anmält honom saknad. Hans ansikte var täckt av en duk och hans kropp hade märken efter slag från ett trubbigt föremål. Dödsorsaken tros ha varit kvävning. René Orta Salgado hade arbetat i 20 år som kriminalreporter hos dagstidningen El Sol de Cuernavaca. Han tog tjänstledigt från tidningen i december förra året för att stödja presidentkandidaten Enrique Peno Nieto, för Institutionella Revolutionära Parti.
Minst 83 journalister har dödats i Mexiko under det senaste decenniet och 14 andra har försvunnit. Den överväldigande majoriteten av dessa fall är olösta och ostraffade. En journalist som är anställd på dagstidningen La Journada i delstaten Veracruz, som är de senaste offren av attacker mot medier, flydde nyligen landet.