Medier uppmanas höja säkerheten i Egypten

– Vi uppmanar massmedierna att ta stor omsorg och att säkerheten för reportrar och de lokala korrespondenterna prioriteras. Det är farligare för en kvinna än en man att rapportera från demonstrationerna vid Befrielsetorget, detta är verkligheten och medierna måste måste inse det. Det är första gången som kvinnliga reportrar vid upprepade tillfällen utsatts för övergrepp på samma plats. Medierna måste måste ha detta i åtanke och vidta särskilda säkerhetsåtgärder när de sänder ut personal, säger Reportrar utan gränser.

– Vi säger inte att att de internationella medierna ska sluta rapportera om händelserna i Egypten, men de måste anpassa sig till de hot som finna just nu. Och kvinnliga journalister som kommer till Befrielsetorget bör vara medvetna om situationen.

Enligt Agence France-Presse, Sinz och hennes kameraman, Salah Agrabi, attackerades de först på en gata som leder från Befrielsetorget mot inrikesministeriet.

– Vi filmade på Mohammed Mahmud-gatan när vi blev påhoppade av ett gäng unga människor som var omkring 14 eller 15, uppger Sinz till AFP. Därefter släpades de av en grupp män till Befrielsetorget, där de blev separerade.

– Vi blev misshandlade av en grupp män, jag blev slagen av ungdomar och vuxna som slet sönder mina kläder. Vissa människor försökte hjälpa mig men misslyckades. Jag blev lynchad. Det varade i en tre kvart innan jag togs därifrån, jag trodde jag skulle dö, säger Sinz.

Även hennes kameraman blev slagen, uppger hon. Enligt AFP blev Sinz tillslut räddad av en grupp egyptier och fördes tillbaka till sitt hotell där Sinz fick hjälp av den franska ambassaden innan de fick träffa läkare. Angreppet på Sinz kom bara några timmar efter att den egyptisk-amerikanska journalisten Mona al-Tahtawy rapporterade på Twitter att hon utsatts för sexuella övergrepp upprepade gånger av poliser medan hon hölls fången.

Mona al-Tahtawy greps nära Mohammed Mahmud-gatan på kvällen den 23 november. Lara Logan, journalist på CBS News utsattes för långvariga sexuella övergrepp av en folkmassa nära Befrielsetorget den 11 februari, samma dag som president Hosni Mubarak föll från makten.