– Mexiko är ett av världens farligaste länder för journalister. Årets pristagare har med risk för sitt eget liv blivit en av landets främsta förespråkare för pressfrihet och skydd av journalister, säger Reportrar utan gränsers ordförande Erik Halkjaer.
Ismael Bojórquez Perea, 62 år, är chefredaktör för den mexikanska veckotidningen Ríodoce i delstaten Sinaloa. Under hans ledning har tidningen granskat fall rörande korruption, strafflöshet, narkotikakarteller och organiserad brottslighet. Han har också kritiserat den mexikanska regeringen och rättsapparaten för att inte göra tillräckligt för att utreda mord på journalister.
Det råder i Mexiko näst intill straffrihet för mord på journalister. Av de 114 mord på journalister som åklagarmyndigheterna har registrerat sedan 2000 har endast 48 utretts och i bara tre fall har de skyldiga dömts. Det här har lett till många journalister tystnat och undvikit farliga ämnen.
En av de tidningar som fortsatt granska korruption och våld är Ríodoce. Men priset har varit högt.
Hoten mot redaktionen har varit flera. I maj 2017 mördades Ismael Bojórquez Pereas kollega Javier Valdéz. Han sköts ned med 13 skott utanför redaktionen och Ismael var den första som var på plats efter mordet.
– Vi kommer inte att förändra vårt arbete. Vi kommer att fortsätta att göra det vi gör, men kommer att vara mer försiktiga, sa Ismael Bojórquez Perea då.
Sedan Ríodoce grundades 2003 har redaktionen tvingats leva med att lokala politiker och företrädare för organiserad brottslighet försökt att påverka tidningens oberoende journalistik. Tidningens journalister har även avlyssnats med hjälp av spionprogram på deras telefoner.
De senaste fem åren har 39 journalister dödats i Mexiko. Det är mer än i något annat land i världen under samma period. I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2019 rankas Mexiko på plats 144 av 180 länder.