Mexikansk journalist tros blivit mördad av misstag

Garza, som arbetade för veckotidningen La Ultima Palabra, hade köpt en ny svart Wolkswagen Jetta som han körde när han sköts ihjäl bara några meter från sitt hem. Nästa dag återvände mördarna till området och sköt ihjäl en av grannarna som äger samma bilmodell som Garza köpt. Detta stödjer antagandet att det senare offret var det verkliga målet, och inte Garza.Enligt Miguel Oscar Pérez, redaktionschef för La Ultima Palabra använde Garza aldrig sin byline på sina artiklar.

– Tidningen publicerar aldrig artiklar om den organiserade brottsligheten eftersom våran säkerhet inte är garanterad, säger Pérez till Centrum för journalistik och offentlig etik (CEPET), en av Reportrar utan gränsers samarbetsorganisationer.  

Bakgrund

Den mexikanska reportern Raúl Régulo Garza Quirinon sköts till döds i Cedereyta i delstaten Muevo León den 6 januari. Garza, reporter för tidningen La Ultima Palabra samt kommunanställd i Cedereyta, blev den första mexikanska journalisten som dödats 2012. 2011 var ett hårt år för de mexikanska medierna.

Den särskilda åklagarenheten för brott mot yttrandefrihet (FEADLE) och dess chef, Gustavo Salas Chávez, goda avsikter måste nu snabbt leda till förstärkning av personal och ett förtydligande av deras juridiska mandat. Om senaten godkänner propositionen som antogs i underhuset den 11 november, att attacker mot informationsfrihet är ett federalt brott, måste FEADLE få tillräckligt med resurser för att hantera detta, säger Reportrar utan gränser. Garza körde sin bil i närheten av sitt hem när han såg att han var förföljd av beväpnade män i en annan bil. Han sköts ner när han försökte söka skydd i ett garage som ägs av hans släktingar.

Sexton stycken 16 mm kulor hittades på platsen. Utredarna har hittills inte meddelat något motiv för mordet. Delstaten Nuevo Leóns huvudstad, Cadereyta ligger 37 km från Monterrey och är bas för ett av norra Mexikos största oljeraffinaderier samt fäste för smuggelgods av stulna petroleumprodukter och narkotikahandel. Cadereyta är även ett starkt fäste för Los Zetas, en paramilitär grupp som arbetade för Gulf kartellen innan den blev en självständig kriminell organisation. Totalt 38 anställda i det statliga oljebolaget PEMEX har rapporterats saknade i regionen den senaste månaderna.

Det är i detta område som radiojournalisten Marco Aurelio Martinez Tirejina kidnappades och dödades i Juli 2010, ett fortfarande ouppklarat mord. Enligt Reportrar utan gränser, har 80 journalister dödats under det senaste decenniet och 14 andra har försvunnit. De flesta av dessa mord har undgått straff.