Miljondonation för yttrandefrihet

Reportrar utan gränser får en miljon kronor av Björn Ulvaeus för att intensifiera sitt arbete mot kränkningar av yttrandefriheten. Organisationen har i ett flertal rapporter konstaterat att hoten mot press- och yttrandefrihet har ökat dramatiskt de senaste åren, samtidigt som stödet från institutionella givare till organisationen har minskat.
– De står upp för det fria ordet, reportrarna utan gränser, ofta med fara för eget liv och de påminner oss ständigt om hur dyrbar och omistlig yttrandefriheten är. Deras arbete är alltid lika viktigt och det vill jag stödja, säger Björn Ulvaeus.

– Vi på Reportrar utan gränser är naturligtvis jätteglada för det här stödet. Det ger oss en möjlighet att investera långsiktigt i vår verksamhet till försvar för press- och yttrandefrihet. Vi har funnits i 20 år i Sverige och nu kan vi lägga ut vägen mot framtiden. Det är verkligen ett stöd i rättan tid, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser.
Reportrar utan gränser har funnits i Sverige sedan 1994 och firar 20-årsjubileum i år. Nio år tidigare, 1985, skapades den franska moderorganisationen, Reporters sans frontières. Organisationen är en av de främsta auktoriteterna i världen för frågor kring yttrande- och pressfrihet i världen. Allt arbete tar sin utgångspunkt artikel 19 i FN:s allmänna förklaring om de mänskliga rättigheterna.

För mer information eller kommentarer kontakta:
Jonathan Lundqvist, ordförande, Reportrar utan gränser.
Telefon: 070-551 21 50
E-post: jonathan.lundqvist@reportrarutangranser.se