En delegation från Reportrar utan gränser (RSF) har besökt Hongkong, tre år efter att den nationella säkerhetslagen infördes. Delegationen undersökte situationen för journalister och på vilka sätt man kan stärka deras säkerhet.
När de sista covid-19 restriktionerna nyligen hävdes i Hongkong, kunde en delegation från Reportrar utan gränser resa dit för att undersöka hur den nya drakoniska nationella säkerhetslagen drabbar journalister, media och pressfriheten. Delegationen bestående av Cédric Alviani, chef för RSF:s kontor i Östasien, och Aleksandra Bielakowska, ansvarig för påverkansarbete, besökte Hongkong mellan 18 och 21 juni 2023, nästan på dagen tre år efter att den nya nationella säkerhetslagen för Hongkong började gälla – en lag som antagits av Peking för att tysta oberoende röster.
Under besöket närvarade delegationen i en rättegång där två tidigare chefredaktörer för mediesajten Stand News – själva symbolen för pressfrihet i Hongkong innan den tvingades stänga 2021, står anklagade för att publicera ”uppviglande publikationer”.
– Trots regeringens omfattande åtgärder för att begränsa pressfriheten finns det fortfarande tusentals journalister i Hongkong som strävar efter att förmedla nyheter till världen. Genom vårt besök i Hongkong fick vi bättre förståelse för de nya hot som journalister står inför, vilket innebär att vi kan ge journalister mer omfattande stöd, säger Cédric Alviani.
RSF:s delegation träffade ett dussintals journalister, utrikeskorrespondenter och lokala medieexperter från ett brett spektrum av organisationer. Mötena visade på ökande påtryckningar från regeringen, växande svårigheter med tillgång till källor och en oroväckande ökning av självcensur. Mediearbetare uttryckte också oro över regeringens planer på att införa bestämmelser om nationell säkerhet i grundlagen genom en ändring av artikel 23, vilket skulle göra det ännu lättare att komma åt oberoende röster.
– Kina har tagit ett strypgrepp om medierna i Hongkong. Det är skamlöst när diktaturer agerar så, men det finns fortfarande journalister som försöker göra sitt jobb. Det är viktigt att vi i omvärlden ser deras kamp för pressfrihet och demokrati , säger Reportrar utan gränsers ordförande Erik Larsson.
Sedan 2019 har de mycket hårda inreserestriktonerna i samband med covid-19 hindrat RSF från att besöka Hongkong. Under denna period har dock RSF utvecklat ett omfattande program för kapacitetsuppbyggnad och stöd och kunnat bistå över 500 journalister som bevakar Kina
Under de senaste tre åren har Hongkongs regering, i linje med den kinesiske ledaren Xi Jinpings korståg mot journalister, åtalat minst 28 mediearbetare och pressfrihetsförsvarare, varav 13 fortfarande sitter fängslade. Utöver stängningen av mediesajten Stand News har regeringen även tvingat den oberoende tidningen Apple Daily att stänga. Ytterligare sex medieföretag har sett sig tvingade att stänga efter påtryckningar från myndigheterna.
Hongkong rankas på plats 140 av 180 i RSF:s Pressfrihetsindex för 2023 och har rasat från plats 18 under loppet av två decennier. Kina rankas på 179:e plats av 180 utvärderade länder och territorier.
FOTO: Isaac Lawrence / AFP