Minst 40 journalister dödade och bortförda med våld i Jemen

Journalist med kamera i Jemen

Sedan inbördeskriget i Jemen startade 2015 har minst 20 journalister dödats. Lika många har kidnappats av de stridande grupperna. Det finns ingen information om vad som har hänt med dem eller var de befinner sig.

Den senaste journalisten som fördes bort med våld i Jemen var Eyad Saleh, redaktör för internet-tidningen Mareb Today. Enligt organisationen Media Freedom Observatory tog sig beväpnade män in i hans hem i staden Aden för att sedan tvinga honom med sig med våld.

Ingen har hört av Eyad Saleh sedan dess. Bortförandet skedde bara tio dagar efter att beväpnade män kidnappade journalisten Abdul Hafiz Al-Samedi när han var på väg för att handla i huvudstaden Saana. Det dröjde tre dagar innan han lyckades ringa sin familj.

– Vi vet bara att han är fängslad och blir förhörd. När han ringde bad han oss lämna över hans dator till medlemmar av rebellgruppen, annars skulle de gripa oss också, säger Abdul Hafiz Al-Samadis bror Moaz.

Abdul Hafiz Al-Samadi arbetade tidigare för tidningen Akhbar Al-Yom där han skrev en rad houthi-kritiska artiklar. Han slutade arbeta 2015 eftersom han, liksom många andra journalister, var rädd för förföljelse.

Houthi-rebellerna har länge försökt leta rätt på kritiska journalister. Redan 2015 förde rebellgruppen bort tio journalister i Saana. De hotas nu alla av dödsstraff för att, enligt rebellgruppen, ”ha samarbetat med fienden.”

– De väpnade grupperna i Jemen riktar in sig på journalister, oavsett var de befinner sig. Att behandla journalisterna på det här viset, föra bort dem med våld, hålla dem fängslade och hota dem med döden är ett grovt övergrepp mot inte bara yttrande- och pressfriheten, utan även de mänskliga rättigheterna, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reporter utan gränser Sverige.

Sedan konfliktens början har också 20 journalister dödats i Jemen. Senast Ghaleb Labhash som dödandes den 5 maj i år. I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex rankas Jemen på plats 168 av 180 länder.