Misstänkt gripen i samband med Anna Politkovskaya-mordet

– Det här är ett viktigt steg som skulle ha tagits för länge sedan. Efter att under fyra år ha släpat benen efter sig verkar man nu vilja gå framåt med utredningen. En eloge måste ges till de ihärdiga journalisterna på Novaya Gazeta som har haft en viktig roll, säger Reportrar utan gränser.

– Vi måste trots detta vara uppmärksamma på resten av utredningen. När den går framåt kommer säkerhetstjänsten frestas att begränsa ansvaret till några få personer som redan har identifierats för att kunna avsluta fallet så snart som möjligt. Kommittén som ansvarar för utredningen måste fortsätta så här och rikta in sig på att hitta de som står bakom det planerade mordet, vem det än må vara.

Det var Sergei Sokolov, redaktör på Novaya Gazeta, som meddelade att den pensionerade polisen överstelöjtnant Dmitry Pavlyuchenkov gripits av Politkovskayas utredningsgrupp. Enligt utredarna anlitade Dmitry Pavlyuchenkov torpeden som utförde mordet, och han inskaffade pistolen som användes för att skjuta henne, och såg till att Anna Politkovskaya förföljdes innan hon mördades. Dmitry Pavlyuchenkov, som fortfarande var polis när mordet utfördes, hålls nu häktad i Moskva där han väntar på att få höras av en domare. Troligen kommer han att hållas fängslad tills rättegången börjar.

Vladimir Markin, talesman för utredningskommittén, bekräftade gripandet av Dmitry Pavlyuchenkov och sa att han till och med haft information om vem som varit hjärnan bakom mordet. Han gör dock bedömningen att ”tiden inte är mogen för att gå ut med den informationen till allmänheten”. Anna Stavitskaya, familjeadvokat åt familjen Politkovski, påpekade att Dmitry Pavlyuchenkov var ett huvudvittne i den första rättegången mot flera medbrottslingar, då han använt sin status som polis för att sopa igen spåren.

– Det var då vi började misstänka att han var inblandad i mordet på Anna. Just nu är det svårt att avgöra om han fått order om att organisera mordet direkt från dem som planerat det eller via medlare. Det är för tidigt att prata om att ta fallet till rättegång, säger Anna Stavitskaya.

Nadezhda Prusenkova, chef för Novaya Gazeta, säger att tidningen aldrig har upphört att utreda mordet på Anna Politkovskaya.

– I fallen med Markelov och Baburova samarbetade vi direkt med den officiella utredningen, men i det här fallet har vi haft vår egen utredning parallellt med den andra. Vi drog slutsatsen att Dmitry Pavlyuchenkov haft något med mordet att göra, men det är för tidigt att säga exakt vad, säger Nadezhda Prusenkova.

– Nu har undersökningskommittén äntligen börjat göra sitt jobb, vilket skulle ha skett för fyra år sedan. Det är för tidigt att säga om det kommer att leda till att de som verkligen ligger bakom mordet grips. Det är fortfarande många hinder att övervinna, folk som är högt uppskatta riskerar att blanda sig i. Vi måste vara försiktiga så att Dmitry Pavlyuchenkov inte tystas. (…) När tiden går minskar chansen att fallet kan lösas. Vi minns alla de höga förhoppningar som skapades av den första rättegången, bara för att sedan krossas, tillägger Nadezhda Prusenkova.