Mordbrandsattack på granskande journalist

Den välkände journalisten Oleksiy Matsuka attackerades den 31 juli med en mordbrand på hans hem i staden Donetsk. Matsuka arbetar som granskande journalist och är redaktör för den regionala nyhetssidan Novosti Donbassa. Förövarna barrikerade dörren till Matsukas lägenhet innan de startade branden så att han inte hade kunnat komma ut om han varit hemma. Det finns inga tvivel om deras intentioner eftersom de dessutom lämnade en krans på platsen med meddelandet: ”Till Oleksiy, från sörjande vänner”.

– Myndigheterna måste agera principfast. Eftersom Matsukas liv uppenbarligen är i allvarlig fara måste de garantera hans säkerhet genom att förse honom med livvakter tills de ansvariga för attacken hittats, säger Reportrar utan gränser som uppmanar till en snabb och grundlig utredning av mordbranden.

Matsuka berättar för pressfrihetsorganisationen att han fick hot via telefon och mejl för ett år sedan. Han har skrivit flera artiklar om de höga tjänstemännen i regionen och deras lyxiga livsstil, ett ämne som är besvärande för myndigheterna men sällan nämns av vanliga medier.