Mordet på journalisten Brad Will fortfarande ouppklarat

– Vi har våra betänkligheter gripandet av Osarios gripande. Men vi väntar också på att Wills familj ska uttala sig, säger Reportrar utan gränser.
Will mördades när han bevakade en stor demonstration som oppositionsgruppen Församlingen för folket i Oaxaca (APPO) hade anordnat i Santa Lucia Del Camino den 27 oktober 2006. Han skadades av flera skott som kom från säkerhetsvakter, anställda av Oaxacas guvernör Ulises Ruiz Ortiz, medlem av Institutionella revolutionära partiet (PRI).
I den efterföljande utredningen manipulerades av både den ballistiska rapporten och obduktions rapporten och personerna som identifierats av många vittnen går fortfarande på fri fot. Det ledde även till att APPO-aktivisten Juan Manuel Martínez Morenos greps godtyckligt som misstänkt, vilket fördömdes av Wills familj. Martínez släpptes slutligen den 18 februari 2010 och alla anklagelser mot honom lades ned.
Den nya misstänkte, Osario 39 år, är mer trolig som misstänkt. Wills familjs mexikanska advokat, Miguel Angel de los Santos, uppgav till Reportrar utan gränser att: ”Redan från början var han identifierad genom vittnen som en medlem av en grupp av PRI-anhängare som befann sig i Santa Lucia del Camino den dagen”.
Men Oaxacas riksåklagare Manuel de Jesús de Lopez påstår att skotten måste ha avlossats från ett längre avstånd. Familjens advokat de los Santos påpekade att vittnena han tog till riksåklagarens kontor var ignorerade och till och med hotade med åtal. Han uppmanar även på en utredning av den före detta guvernörens roll Ruiz i incidenten.
– Mordet på Will var inte en isolerad händelse. Två andra APPO-medlemmar dödades också där.
Nyhetsbyrån Proseco (som är kopplat till veckotidningen Proseco) har samtidigt rapporterat att Osario greps tillsammans med tre andra personer den 9 mars och inte den 23 maj som åklagaren påstår.
– Alla aspekter måste dubbelkollas, säger Reportrar utan gränser.
– Vi stöder advokaten till Wills familj initiativ. Utredningen bör undersöka alla ledtrådar.
– Försöken att belysa de andra 83 morden på journalister- och fjorton försvinnanden- under det senaste årtiondet har saboterats eller blivit förlamade av utredarnas inkompetens. Majoriteten av morden är tyvärr fortfarande ouppklarade.