Mörkt år för journalister i Chile

I den fattiga delen av Aysén har proteströrelsen spridit sig, och studenter har återigen gått ut på gatorna för att visa sitt missnöje. Den negativa trenden är tydlig i Chile, som fallit från plats 33 till 80 av 179 länder i Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex. Trenden verkar inte vända, rapporter om nya attacker på journalister kommer hela tiden.

– Det handlar mest om att säkerhetsstyrkorna kränkt journalister, säger pressfrihetsorganisationen. Gripanden, förstörd utrustning och något som närmar sig censur. Sådana incidenter har gjort att vissa journalister har sagt upp sig för att kunna prata och medla med säkerhetsstyrkorna.

– Exakta instruktioner måste ges till säkerhetsstyrkorna om hur de ska agera när journalister rapporterar från demonstrationer, och reglerna ska göras offentliga så att alla vet vad som gäller. Videojournalister måste också få ersättning för förstörd utrusning.

Ricardo Uribe, en kameraman vid nyhetskanalen NTN 24, greps den 15 mars i Santiago under en studentdemonstration som polisen brutalt slog ned. Vittnen säger att studenterna inte försökte dölja sina ansikten, bygga barrikader eller var våldsamma. Ricardo Uribe greps på grund av att han försökt hindra polisen i deras arbete. Han fördes till en polisbuss och kunde inte rapportera från demonstrationen.

Flera attacker mot journalister har rapporterats från demonstrationerna i Santiago, som hålls för att stödja protesterna i regionen Aysén. Sedan början av 2012 har invånarna i Aysén uttryckt sitt missnöje över att regionen är så ekonomiskt isolerad, de höga bensinpriserna, låga löner och bristen på möjligheter till vård. Protesterna startade den 24 februari när Félix Madariaga, en journalist vid the Corporation of Promotion and defense of the peoples rights (COPEDU), greps av polisen som misshandlade honom, de vägrade honom sedan sjukvård för de skador han fått. Han tvingades att själv uppsöka läkare, och samtidigt som han fick vård höll polisen förhör med honom. Ingen advokat var närvarande.

I Santiago greps Jason Suder, en amerikansk reporter vid tidningen Santiago Times, när han fotograferade ett förhör med en ung demonstrant. Att han är internationell journalist hjälpte inte, utan polisen var brutal även mot honom.Ytterligare två fall av misshandel har rapporterats från protesterna i huvudstaden av fotografen Jorge Zúniga San Martin och kollegan Cristián González. I Aysén har den lokala radiostationen rapporterat om att stationens journalist Rodrigo Labarca misshandlades av polisen den 13 mars, men han klarade sig lyckligtvis utan allvarliga skador.

Reportrar utan gränser känner även oro över bristen på fri information i Aysén. Samma lagar som stiftades under diktaturåren 1973-1990 används idag. 1984 års lag mot terrorister har också använts mot såväl inhemska som internationella journalister.