Musk/Twitter: Etablera demokratisk kontroll innan det är för sent

Inom endast ett par veckor har Elon Musk visat för hela världen att hans hantering av Twitter är förödande för rätten till information. Twitters beslut att porta ett flertal journalisters konton visar på det godtyckliga sätt som den ledande online plattformen bedrivs, det utgör ett stort hot mot demokratin, säger Reportrar utan gränser.

Ett flertal journalisters Twitter-konton har blivit avstängda utan någon officiell förklaring från plattformen. Samtidigt har Twitters ägare, Elon Musk sagt att det berodde på att de spårade honom i realtid. Dock går det inte att hitta någon form av platsspårningsförsök i de berörda kontonas cacheminne. Vad man kan se i deras cache är att samtliga journalister har bevakat Musk’s beslut att introducera en ny policy på plattformen där man förbjuder möjligheten att kunna dela platsspårning data i realtid.

– Vi kräver att journalisternas åter får tillgång till sina konton, med omedelbar verkan. Detta godtyckliga beteende av plattformen har pågått länge nog. Vi måste återfå demokratisk kontroll över plattformarna innan de utsätter demokratier för innan det är för sent, säger RSF:s generalsekreterare Christophe Deloire

Musk har på ett cyniskt sätt hånat processen kring avstängning av konton genom att genomföra en omröstning med hans följare där han frågat dem om avstängningarna ska slopas ”nu” eller om ”7 dagar.”

Enligt cacheminnet på de avstängda journalisternas Twitter konton så har ett flertal av dem endast kritiserat och delat information om Musk’s nya policy. Den 15e december stängde miljardären av kontot @elonjet då kontot platsspårade hans privatjet, som endast var baserad på offentliga data. För att rättfärdiga den avstängningen uppdaterade Twitter policyn om ”doxxing” – avslöjande av personlig information utan samtycke från den person som det berör.

Censurering av journalister och skapandet av nya regler som ska tillgodose chefens infall kännetecknar inte ett hälsosamt kliat för att dela information online. Det är hög tid att cheferna för de stora plattformarna tar sitt förnuft tillfånga för att åter börja använda plattformarna som en tjänst för information och demokrati.

Det behövs demokratiska motpoler till de antidemokratiska rörelserna. Olika initiativ finns redan på plats såsom Partnership on Information and Democracy, som lanserades av RSF och som nu har stöd av närmare 50 regeringar, däribland Sverige. Det är enbart ett internationell intiativ som kan vinna det här slaget och Forum on Information and Democracy har redan publicerat flera hundra rekommendationer på hur det arbetet ska fortsätta.