Myanmars junta planerar totalitära cybersäkerhetslagar

Reportrar utan gränser (RSF) fördömer föreslaget om en ny cybersäkerhetslag i Myanmar. Lagen ska censurera texter online och tvinga sociala medieplattformar att dela privat information om sina användare på begäran av myndigheterna. Det skulle kränka journalisters källors rätt till sekretess och allmänhetens rätt till pålitlig information, säger RSF.

Lagförslaget ska förhindra demokratiaktivister från att fortsätta organisera de demonstrationer som har ägt rum varje dag i städer över hela Myanmar sedan militärkuppen den 1 februari. Enligt lagförslaget, som RSF tagit del av, ska onlineplattformar och tjänsteleverantörer, verksamma i Myanmar, lagra användardata i tre år på en plats som regeringen har fattat beslut om.

Den styrande militärjuntan ska kunna beordra att ett konto ”avlyssnas, tas bort, förstörs eller upphör” om något av innehållet ”orsakar hat eller stör enighet, stabilitet och fred”. Detta gäller också  ”desinformation” eller kommentar som ”ifrågasätter befintlig lag”. Denna extremt vaga formulering skulle ge juntan ett betydande tolkningsföreträde och i praktiken innebära att allt innehåll som juntan inte gillar förbjuds, och skaparen åtalas.

Enligt lagförslaget måste leverantörer av onlinetjänster på begäran kunna överlämna en mängd data till regeringen: användarens namn, IP-adress, telefonnummer, id-kortsnummer och fysiska adress. Varje lagöverträdelse skulle bestraffas med upp till tre års fängelse och böter på 10 miljoner kyat (6 200 euro).

– Lagförslaget är ett tydligt hot mot de burmesiska medborgarnas rätt till pålitlig information och skydd av journalisters och bloggares källor och personuppgifter. Vi uppmanar alla digitala aktörer verksamma i Myanmar, kanske framför allt Facebook, att inte följa detta försök att tysta dem. Juntan har ingen demokratisk legitimitet och det skulle vara mycket skadligt för de digitala medieplattformarna att underkasta sig dessa totalitära förslag, säger Erik Halkjaer, ordförande för RSF Sverige.

Facebook har nästan 25 miljoner användare i Myanmar, vilket motsvarar ungefär 45 procent av befolkningen. Tre dagar efter kuppen den 1 februari blockerade juntan tillgången till Facebook, Twitter och Instagram. Men många har använt VPN (virtuella privata nätverk) för att undgå censuren.

Att lagförslaget läckt ut sammanfaller med rapporter på sociala medier om att kinesiska tekniker ska ha anlänt till Myanmar. Deras uppgift skulle vara att blockera delar av internet och sätta upp system för cyberövervakning av det slag som finns i Kina, ett land som är expert på området.

Läs också: Kuppen i Myanmar har kastat pressfriheten tio år bakåt i tiden

Myanmar rankas på plats 139 av 180 i RSF:s Pressfrihetsindex 2020.