Nätaktivistpristagare hindras från att resa utomlands

arton44604-989a3.jpg

Chenh tog emot 2013 års nätaktivistpris, som årligen delas ut av Reportrar utan gränser med stöd från Google (http://en.rsf.org/reporters-without-borders-awards-07-03-2013,44178.html). Chenh och hans dotter stoppades på Ho Chi Minhs flygplats när de skulle gå ombord på ett plan mot USA den 10 maj.

Reportrar utan gränser ser på utreseförbudet mot Chenh som en hämndaktion mot hans bloggande och hans ståndaktiga försvar för yttrandefriheten. Att han mottog nätaktivistpriset tros vara en orsak till förbudet. Hans betydelse som bloggare blir allt större både i Vietnam och internationellt.

Chenhs blogg (http://huynhngocchenh.blogspot.se/) är väldigt populär i Vietnam trots att myndigheterna blockerat den. För att besöka bloggen måste man använda programvara som kringgår nätcensuren. Bloggen beskriver Reportrar utan gränser som ett ”lysande exempel” i ett land där yttrandefriheten öppet åsidosätts.

När han tilldelades nätaktivistpriset på Världsdagen mot nätcensur den 12 mars i år så sade Chenh i ett telefonsamtal från Vietnam: ”Denna utmärkelse representerar en stor del av mig. Det är ny källa för inspiration. Det är framförallt en utmärkelse  och ett tecken på hopp för bloggare, oberoende journalister och för alla dem som sitter i förvar för att använt sig av yttrandefriheten i Vietnam ”.

Han tillägger: ”Det internationella samfundets stöd kommer ge oss mod  att fortsätta kämpa för yttrandefriheten. Det kommer hjälpa oss alla att övervinna våra rädslor och våga tala mer fritt”.

Chenhs reseförbud är inte en engångsföreteelse. Förra året förbjöds ett flertal bloggare att resa utomlands. Bland andra Nguoi Buon Gio, J.B. Nguyen Huu Vinh, Huynh Ngoc Tuan och Tuans son, Huynh Trong Hieu, som skulle åka till USA  för att ta emot Human Rights Watch Hellman Hemmett Prize, som hans pappa tilldelats.

– Många bloggare har som jag blivit förbjudna att resa utomlands, och det är en kränkning mot de mänskliga rättigheterna, säger Gio till Reportrar utan gränser.

– Ofta är det en tvetydlig bevisning bakom dessa, till exempel som nationell säkerhet som i mitt fall. De är hämndaktioner som myndigheterna använder på bloggare som de inte tycker om. Förbuden stärker bara känslan att det är nödvändigt med bloggar som pressar på för att stärka våra rättigheter.

Vietnam är näst största fängelset i världen för nätanvändare. I dagsläget sitter totalt 31 stycken i förvar. Bloggare och nyhetsleverantörer anses för frispråkiga och jagas av kommunistpartiet som griper dem eller tvingar dem till självcensur.

Ett av de senaste exemplen på polisens våld är mot deltagarna vid en picknick för mänskliga rättigheter den 5 maj i år. Bloggarna Dieu Cay och Ta Phong Tan dömdes också till rekordhöga fängelsestraff, efter ett överklagande den 28 december i år, då domstolen slog fast att de ska avtjäna till 12 och 10 års fängelse följt av 5 år i husarrest.

Vietnam är på listan över ”Internets fiender” och är på plats 172 och 179 länder i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex.