Reportrar utan gränser ser med glädje på domstolens beslut. – Men detta fall, där en oskyldig person tvingas tillbringa ett år i fängsligt förvar, understryker bristerna i den thailändska rättssystemet, särskilt när det gäller anklagelser om majestätsbrott, säger pressfrihetsorganisationen i ett uttalande.
– Alltför ofta används grundlösa anklagelser om majestätsbrott som ett medel för att tysta oliktänkande röster.
Surapak Phuchaisaeng greps den 2 november förra året efter påståenden om att han på Facebook publicerat bilder, video och meddelanden som förolämpar den thailändske kungen. Men åklagaren misslyckade med att bevisa att Facebook-kontot, där innehållet som påstås ha förolämpat kungen publicerades, tillhörde honom. Tidningen The Nation uppger att kontot i fråga inte kan ha tillhört Surapak Phuchaisaeng eftersom någon loggade in på det två gånger medan han satt i fängelse.
Tvivel om trovärdigheten kring anklagelserna uppstod redan när han greps. Hans dator var påslagen flera gånger medan han var i förvar och polisen och rättsmedicinska experter hade ännu inte undersökt den.
Med tanke på det svaga bevisläget bör åklagaren inte överklaga domen. Surapak Phuchaisaen själv har ännu inte beslutat om han tänker gå vidare med en motstämning.
Thailand rankas som 137 av 179 länder i 2011-2012 World Press Freedom Index som sammanställts av Reportrar utan gränser och är bland länder under övervakning i förteckningen över Internets fiender.