Netanyahu stoppar Al Jazeera i Israel

Den israeliska regeringen har röstat igenom en lag som förbjuder Al Jazeeras verksamhet i Israel. Reportrar utan gränser (RSF) kräver att denna lag upphävs. Det är oacceptabelt att en av de sista internationella medierna som kunnat rapportera från Gaza nu censureras, säger RSF.

–Terrorkanalen Al Jazeera kommer inte längre att sända från Israel. Detta meddelade Israels premiärminister Benyamin Netanyahu i ett inlägg på X efter att det israeliska parlamentet Knesset, den 1 april med 71 röster mot 10, antagit en lag som ger regeringen rätt att tillfälligt förbjuda ”utländska sändningsnätverk som anses utgöra en nationell säkerhetsrisk”, stänga deras kontor i Israel, beslagta deras utrustning och blockera åtkomsten till deras webbplatser.

Den nya lagen riktar sig främst mot Al Jazeera, en av få internationella nyhetskanaler som fortfarande kan bevaka kriget inifrån Gaza.

– Israel använder alla tänkbara metoder för att försöka tysta Al Jazeera som rapporterat om palestiniernas öde på Västbanken och i Gaza sedan den 7 oktober. Det israeliska parlamentets omröstning om att censurera Al Jazeera och Benjamin Netanyahus hånfulla kommentarer om kanalens journalister är oacceptabla. Vi kräver att de israeliska myndigheterna upphör med sina aggressiva trakasserier av Al Jazeera. Sådan censurlagstiftning, under täckmantel av demokratiska spelregler, som underförstått riktar sig mot ett specifikt medieföretag, skapar ett farligt prejudikat för journalistiken i Israel, säger Jonathan Dagher chef för RSF:s Mellanösternavdelning

Efter att ha anklagat Al Jazeera för att vara ett ”språkrör för Hamas” och upprepade gånger beskrivit Al Jazeeras journalister som ”terroristagenter”, kan nu Israel med juridiken på sin sida genomföra sina hot om att stänga det qatariska tv-bolagets kontor. Detta kan ske mycket snart då Likud – det parti som leder den styrande koalitionen – redan har meddelat att premiärministern kommer att ”agera omedelbart för att stänga ner Al Jazeera”.

Redan i november förra året godkände den israeliska regeringen en förordning som gör det möjligt att stänga utländska medier, inklusive Al Jazeera. Den israeliska underrättelsetjänsten Mossad uttryckte då sitt stöd för detta beslut och anklagade Al Jazeera för att orsaka ”verklig skada” för de israeliska försvarsstyrkornas verksamhet.

Al Jazeera-journalister dödade och skadade i israeliska attacker

Sedan kriget mellan Israel och Hamas inleddes har minst 103 journalister dödats i Gaza av israeliska attacker, varav minst 22 i samband med sitt arbete. Tre av dem arbetade för Al Jazeera. Journalisten Hamza al-Dahdouh – son till Wael al-Dahdouh, Al Jazeeras chef i Gaza – och hans kollega Moustafa Thuraya dödades i en israelisk attack i början av januari.

–De hämnas på oss [journalisterna i Gaza] genom att döda våra barn, men det kommer inte att stoppa oss, sade Wael al-Dahdouh då. En månad senare skadades denna namnkunniga journalist själv av en israelisk attack som dödade Al Jazeeras kameraman Samer Abu Daqqa. I södra Libanon var Al Jazeeras korrespondent Carmen Joukhadar en av de sex journalister som skadades i en israelisk attack den 13 oktober som dödade Reuters reporter Issam Abdallah.

Redan före den 7 oktober 2023 orsakade Israel stora förluster för Al Jazeera. Den internationellt kända korrespondent på Västbanken, Shireen Abu Akleh, sköts ihjäl av en israelisk krypskytt när hon rapporterade från Jenin den 11 maj 2022. Ett år tidigare, i maj 2021, lämnade RSF in ett klagomål till Internationella brottmålsdomstolen efter att israeliska flyganfall förstört omkring 20 medieföretag på Gazaremsan, inklusive Al Jazeeras kontor.

Foto: RSF