Nicaraguas häxjakt på journalister–ny unik analys från RSF Sverige

Den 9 februari är det ett år sedan Nicaraguas president Daniel Ortega lät tömma landets fängelser på hundratals politiska fångar, inklusive flera journalister. Presidenten berövade dem på deras medborgarskap och tvingade dem att lämna landet. Sedan 2018 har fler än 200 journalister flytt från Nicaragua och alla oberoende medier stängts ner. Reportrar utan gränser presenterar här en unik analys om situationen för landets journalister.

Nicaragua är en mardröm för oberoende journalister och medier. Regimen med Daniel Ortega och hans fru, tillika vice president Rosario Murillo i spetsen, skyr inga medel för att tysta all form av kritik. Journalister, men även författare och influensers har dödats, fängslats, jagats på flykt och köpts eller hotats till tystnad. Medier har stängts och utrustning förstörts och beslagtagits. Utländska journalister släpps över huvud tagit inte in i landet.

Sedan Daniel Ortega kom till makten 2006 har 60 medier stängts ner och Nicaragua tappat 89 placeringar i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, från plats 69 till 158 av 180. I dag sitter en journalist, Victor Ticay fängslad tillsammans med influensern Cristobal Acevedo och poeten Freddy Quezada, utöver en rad andra kritiker från civilsamhället, näringslivet och katolska kyrkan.

Samtidigt som kritiken tystats i landet kämpar hundratals nicaraguanska exiljournalister med att bevaka situationen i sitt hemland genom nystartade och gamla digitala medier. Reportrar utan gränser stöttar sedan 2018 organisationen Periodistas y Comunicadores Independientes de Nicaragua (PCIN) som samlar 160 journalister utspridda i flera länder.

Nu kan Reportrar utan gränser Sverige med hjälp av föreningens tidigare ordförande, Erik Halkjaer, presentera en längre analys av situationen för Nicaraguas journalister. Erik Halkjaer har som journalist mer än 25 års erfarenhet av att bevaka Centralamerika.

– Nicaragua är Latinamerikas Nordkorea, som går helt under radarn. Situationen för landets journalister och medier är i det närmaste identisk med läget i Belarus och Ryssland. Ska demokratin i Nicaragua ha någon chans i framtiden behöver landets journalister och medier stöd från alla världens demokratier, säger Erik Halkjaer.

I analysen har Erik Halkjaer intervjuat några av Nicaraguas mest välkända journalister och medieaktörer i exil i Costa Rica och USA.

Bild: Agencia EFE

Läs analysen här nedan eller ladda ner texten som pdf.

Nicaraguas häxjakt på journalister. Analys RSF.