Nordkoreas diktator död

Hans död väcker många frågor om framtiden för medie- och informationsfrihet i Nordkorea.

– Efter denna pressfrihetens rovdjurs död, vänder vi vår uppmärksamhet till hans efterträdare och tredje son, Kim Jong-un. Det är mycket svårt att förutse vad hans politik för grundläggande friheter kommer att bli. Varken de år han tillbringade i en skola i Schweiz eller att han är ung, vilket kan innebära att han är lättpåverkad, ger några ledtrådar. Vi är mycket oroade över rapporter som cirkulerar om honom, inklusive rapporter om hans stränghet mot de som smugglar in utländskt elektroniskt medieinnehåll i Nordkorea, säger Reportrar utan gränser.

– Mycket kommer att bero på hans legitimitet med folkarmén och arbetarpartiet, regimens två pelare. Kim Jong-un har inte haft samma förmån att samla nationell propaganda och erfarenhet som hans far, som förberedes sedan 1970-talet att ta över. Nordkoreanska flyktingar som flydde före 2009, säger att de var omedvetna om hans existens före avresan. Det är därför inte otänkbart att regimen kan anta kraftfulla och även radikala politiska åtgärder i försök att legitimera honom för de högre tjänstemänen och den nordkoreanska befolkningen, säger Reportrar utan gränser.

Efter att Kim Jong-ils hälsa försämrades av en stroke i augusti 2008, drog han ner på sin verksamhet och de offentliga framträdanden blev mer sällsynta. I september 2010 var Kim Jong-un satt som fyrstjärnig general i armén och utnämndes till vice ordförande i partiets centrala militärkommissionen, vilket banar väg för en överföring av makt.

Som ”fiende av internet” fortsätter Nordkorea att vara världens mest slutna land. Under de senaste tio åren har Reportrar utan gränser rankat landet sist eller näst sist i sitt Pressfrihets-index. Nyhetsmedierna är alla statligt ägda och tjänar uteslutande den paranoida regimens behov av propaganda.För att utreda situationen för media och informationsfriheten skrev Reportrar utan gränser rapporten, Nordkorea; Gränser av censur, efter ett besök i den sydkoreanska huvudstaden, Seoul, i juli förra året. Det konstaterades att det hade skett en ökning av nyhets- och informations flödet i landet, tack vare både utländska radiostationer och frivilligorganisationer som skickar multimedieinnehåll över gränsen.

Sedan 2009 har Reportrar utan gränser gett stöd till Seoul-baserade radiostationer så som, Free North Korea Radio, Radio Free Chosun och Open Radio for North Korea, som är de viktigaste källorna för oberoende nyheter och information för den nordkoreanska befolkningen. Radiostationerna drivs av nordkoreanska flyktingar och har varit i drift sedan 2000-talet.Som en del av kampanjen mot Kim Jong-il som en pressfrihetens rovdjur, gav Reportrar utan gränser och flertalet andra oberoende medier en presskonferens i Seoul den 16 februari, Kims sista födelsedag.

Syftet var att uppmana de sydkoreanska myndigheterna och de civila i samhället att öka sitt stöd för de nordkoreanska flyktingarnas radiostationer, som försöker bryta igenom den mur av propaganda och politisk kontroll.