Ny generalsekreterare har tillsätts för Reportrar utan gränser

– Vi vill ha någon som känner medievärlden från insidan, som står upp för fri information och som även är en bra chef, säger Dominique Gerbaud från Reportrar utan gränsers franska styrelse

– Vi fann kombinationen i Christophe Deloire, som har skött Journalists Training Center utmärkt de senaste fyra åren. Deloire är en grävande journalist och stilist, och som försvarar sina åsikter med passion och som också är entusiastisk för internet och ny teknik. Han har det som krävs för att ge ett nytt lyft för Reportrar utan gränser.

Deloire, 41, har tidigare varit chef för den Parisbaserade Journalists Training Centre (CFJ), ett centrum för journalistikstudier, sedan 2008. Efter examen från Higher School for Economic and Commercial Sciences (ESSEC) i Paris 1994, gjorde han sin vapenfria militärtjänst på den franska nyhetskanalen TF1:s kontor i Berlin. Därefter började han jobba för tidningar och TV-stationer, framför allt Arte och LCI. Han arbetade för den franska veckotidningen Le Point från 1998 till 2007, där arbetade han med grävande journalistik på samhällsredaktionen för att sedan övergå till den politiska redaktionen.

Han har också författat flera bästsäljande böcker (L’Enquête Sabotée 2004, Sexus Politicus 2006 och Circus Politicus 2012) han har även gjort en dokumentär.

– Jag är väldigt glad över att få vara en del av Reportrar utan gränser och ett team som är både energiskt och konstruktivt, säger Deloire.

– Som journalist har jag alltid försökt att ge innehåll och styrka till informationsfrihet. Nu ska jag arbeta för att fortsätta Reportrar utan gränsers utveckling och göra allt för att skydda friheten. Reportrar utan gränser en ideell organisation som grundades 1985, en av de ledande oberoende frivilligorganisationer som arbetar med att främja och försvara friheten att rapportera och människors rätt till att få ta del av oberoende nyheter och information.

Organisationen övervakar och kritiserar mediefrihetskränkningar, uppmanar regeringarna att sluta censurera, ger moraliskt och ekonomiskt stöd till förföljda journalister och ger krigsreportrar tekniskt stöd för att förbättra deras säkerhet. Reportrar utan gränser har ett aktivt nätverk av 150 korrespondenter i alla fem kontinenter och 10 internationella byråer (i Berlin, Bryssel, Genéve, Madris, Montreal, New York, Stockholm, Tunis, Wien och Washington DC). Huvudkontoret ligger i Paris.