Ny video med franske journalisten Dubois som hålls som gisslan i Mali

Förra helgen spreds en ny, odaterad video av Olivier Dubois, en fransk journalist som hållits som gisslan i Mali under de senaste 11 månaderna. Reportrar utan gränser (RSF) uppmanar de franska och maliska myndigheterna att öka ansträngningarna för att få honom frigiven.

Videon är ett lugnande bevis på att Olivier Dubois, som rapporterade för Libération, Le Point och Jeune Afrique, är vid liv. Videon spreds på sociala medier bara en vecka efter att RSF projicerade ett enormt foto av Dubois på Panthéon i Paris som en del av kampanjen för att uppmärksamma hans svåra situation. Den senaste livstecknet från Dubois var en video som släpptes den 5 maj 2021.  I den nya videon tackar Dubois sin familj, vänner och anhängare och uppmanar den franska regeringen att göra allt för att få honom frigiven. Samtidigt tillägger han att ”Jag är medveten om att mitt fall är en liten sak vid sidan av utmaningarna och händelserna som regeringen står inför.”

Även om videon inte är daterad kan Dubois kommentar vara en anspelning på den politiska spänningen mellan de franska och maliska regeringarna de senaste månaderna och Frankrikes tillkännagivande att de nu drar tillbaka sina trupper från Mali.

– Meddelandet från Olivier är ett bevis på att han lever och en anledning till hopp för hans familj, nära och kära och alla hans supportrar som outtröttligt kämpar för att han ska återfå sin frihet, säger Arnaud Froger, chef för RSF:s Afrika-desk.

Vi uppmanar de franska och maliska myndigheterna att intensifiera sina ansträngningar så att denna journalist, som har varit fången i öknen i nästan ett år, kan befrias så snart som möjligt. Det är viktigt att den mycket starka spänningen mellan Paris och Bamako inte påverkar det samarbete som behövs för att få honom frigiven.  Dubois hålls som gisslan i Sahel av Support Group for Islam and Muslims (JNIM), en koalition av väpnade grupper som är regionens ledande Al Qaida-filial. Han kidnappades den 8 april 2021 när han åkte till den nordöstra staden Gao i syfte att intervjua en senior medlem i gruppen.

RSF har sedan dess bedrivit en kampanj för att uppmärksamma Dubois situation, som är den enda franska medborgaren som för närvarande hålls som gisslan någonstans i världen. Förra veckan projicerades hans porträtt på Panthéon i närvaro av hans familj, vänner och media. Stora banderoller till stöd för Dubois har hängts upp i 16 franska städer inklusive Paris, Marseille, Bordeaux, Rennes och Fort-de-France.

På RSF:s begäran sände även ledande franska radio- och TV-stationer ett meddelande om stöd för Dubois den 8 februari, dagen då han suttit fängslad i tio månader. Flera demonstrationer har organiserats, bl a den 8 juni 2021 där tio franska journalister, som alla har varit gisslan, deltog.

Mali är rankad på 99:e plats av 180 länder i RSF:s globala pressfrihetsindex 2021.