Ny hatkampanj mot indiska journalisten Rana Ayyub

RSF uppmanar indiska myndigheter att ingripa mot de hatkampanjer som riktas mot Rana Ayyub, indisk journalist som betraktas som en nagel i ögat på den hindunationalistiska rörelsen. Detta efter att ytterligare en falsk anklagelse riktades mot henne i en ny våg av näthat, skrämselförsök och fysiska hot.

Under de tre senaste åren har trakasserierna mot Rana Ayyub börjat på samma vis, med att en eller flera hindunationalister publicerar falsk information eller riktar falska anklagelser mot henne. ”Den första informationsrapporten”, ett dokument som är väl känt i Indien gjordes av polisen i Ghaziabad, i de norra delarna av Indien, trots att Ayyub bor i Mumbai, 1400 km söderut.

Rana Ayyub anklagas för förräderi i rapporten som gjordes av en polisman med kopplingar till den hindunationalistiska rörelsen. Anklagelsen handlar om hur hon ska ha missbrukat hantering av pengar i en kampanj, som belyser hur befolkningen i Indien påverkas av covid. Ayyub hävdar motsatsen.

Trots att anklagelserna saknar grund har de eldat upp tusentals medlemmar av den hindunationalistiska högern som fortsätter sina hatkampanjer och förödmjukelser mot henne. Ayyubs personuppgifter har publicerats på nätet och hon har blivit utsatt för fysiska hot som försatt henne i betydande fara.

-RSF uppmanar myndigheterna i New Dehli att omedelbart gripa in och skydda Rana Ayyub och se till att de personer som utför hatkampanjerna åtalas för det, säger Daniel Bastard, chef för RSF´s Sydostasienkontor.

-De indiska myndigheternas passivitet när det gäller återkommande förföljelserna mot journalisten är så anmärkningsvärd att myndigheterna bör vara ansvariga om hoten om fysiskt våld hon utsätts förverkligas.

Rana Ayyub har tillsammans med journalisterna Saba Naqvi och Mohammed Zubair anklagats av polisen i Ghaziabad för att ha publicerat tweets.

RSF sände 2018 en brådskande förfrågan till FN´s speciella sändebud för utomrättsliga, summariska och godtyckliga avsättningar för att de ska reagera mot våld i kampanjer som riktas mot journalister i Indien. FN skickade fyra FN-observatörer och en grupp som ska arbeta mot diskriminering mot kvinnor samt ett gemensamt brev  till den indiska regeringen att följande månad gå till handling.

Förra veckan inträffade den fjärde årsdagen på mordet av Gauri Lankesh, en nyhetsredaktör som blev nedskjuten utanför sitt hem i Bangalore 2017 och tusentals indiska journalister högtidhöll detta. Mordet på Lankesh föregicks av en hatkampanj mot henne på nätet. Flera misstänkta har anhållits, men rättegångarna skjuts på framtiden.

Indien är på plats 142 av 180 i RSF´s pressfrihetsindex.*länk