ny kollega

Utbildning för utländska journalister i Sverige

Ny kollega är en utbildning för utländska journalister som vill bli verksamma i Sverige på svenska. Programmet arrangeras av Fojo, Reportrar utan gränser, ICORN, Södra Vätterbygdens Folkhögskola och SVT som nu välkomnar till en digital informationsdag den 25 augusti.
 
Ny kollega ska ge utländska journalisteren en grund som gör det lättare att ta sig in på den svenska arbetsmarknaden och få arbete på en nyhetsredaktion.

Det långsiktiga målet är också att bredda perspektiven och kompetensen inom den svenska journalistkåren.

– Det här är en slags förlängning av vårt tidigare projekt Kollega till Kollega där vi bistod exiljournalister i Sverige med att fortsätta sitt journalistiska värv. Det är viktigt för demokratin och pressfriheten, att journalisterna inte tystnar för att de av olika anledningar lämnar sina hemländer. Den nya kursen ökar möjligheterna för svenska redaktioner att bredda sina perspektiv och kunskapsbaser utifrån de erfarenheter och kompetenser exiljournalisternas förvärvat i sina hemländer och som migranter, säger Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser Sverige.

Utbildningen vänder sig till personer som har en journalistisk arbetslivserfarenhet och/eller utbildning från ett annat land, men som ännu inte hunnit bli verksamma i Sverige fullt ut.

Kursen innehåller  svensk pressetik och publicistik, arbetssätt, nyhetsvärdering, bland mycket annat. Teori varvas med praktiska övningar. Kursen är på svenska. Du bör ha grundläggande kunskaper och vi kommer att erbjuda språkstödjare.

Kursstarten planeras till den 29:e september och kursen ges på deltid under hösten. Under vårterminen kommer kursdeltagarna att göra en heltidspraktik som omfattar 20 veckor på någon av SVT:s nyhetsredaktioner runt om i landet.

Ansökningsprocessen startar den 9 augusti. Välkommen att anmäla dig till digital informationsdag den 25:e augusti. Välj mellan klockan 9, 12 och 18.
Maila dina kontaktuppgifter till  nykollega@lnu.se och skriv vilken tid som passar dig bäst.

Sök utbildningen här

Här kan du läsa mer om projektet. Sidan uppdateras och mer information kommer efter hand.

mer information

För mer information, kontakta:

Katarina Carlsson
Verksamhetsledare

072-308 05 27