Ny prövning för dödsdömd journalist överklagas

Reportrar utan gränser har under de senaste åren kämpat för att Mumia Abu Jamal ska få en ny och rättvis rättegång. Han var en radioreporter känd som ”de röstlösas röst” och medlem i Svarta pantrarna innan han dömdes till döden under tvivelaktiga omständigheter 1982 för mordet på polisbefälet Daniel Faulkner i Philadelphia. Brevet i svensk översättning: Seth Williams, Reportrar utan gränser, en internationell organisation som försvarar mediers rättigheter och journalister världen över, oroas över din överklagan av USA: s appellationsdomstols beslut att ge Mumia Abu-Jamal en ny domstolsförhandling.

Det är allmänt erkänt att hans rättegång för 29 år sedan inte var rättvis då den fylldes med rasism och felaktiga vittnesmål. Rättvisa har inte skipats när en medborgare utsätts för en sådan rättegång, och det juridiska systemet måste erkänna det. Juryn missleddes, vilket federala domstolen i Philadelphia intygade den 26 april i år när den beviljade en ny rättslig prövning till Abu-Jamal. Vi anser att det påvisar tillräckligt att domen kan vara felaktig.

Vi förstår därför inte din beslutsamhet i att försvara hans dödsstraff och ber dig dra tillbaka din överklagan. Vi håller alla med om Maureen Faulkners egna ord: ”Om domstolarna inte tycker att dödsstraffet är lämpligt så borde de säga det”. Denna nya domstolsförhandling är ett sätt att få ett andra utlåtande om domen eller själva rättegången. Vi har kämpat för Abu-Jamal de senaste åren för att vi är övertygade om att att hans arbete som reporter, vilket gjorde honom känd som ”de röstlösas röst”, spelade en viktig roll när dödsstraffet slogs fast 1982. Att han fortfarande skrev och uttryckte sig själv hade en inverkan på beslutet. Vi bevittnar det faktiskt över hela världen gällande domar mot reportrar: För att de har makten och ansvaret att publicera information har de också makten att forma opinionen och domarna blir ofta oproportionerliga på grund av detta. Din överklagan kan också påverka flera andra rättsliga fall. Vi ber dig att inte söka hämnd utan rättvisa och diskuterar gärna saken med dig och din klient om så önskas. Hälsningar, Jean-Francois Julliard Generelsekreterare, Reportrar utan gränser