I en ny rapport om pressfriheten i Västsahara sätter Reportrar utan gränser ljuset på ett område som till stor del är avskärmat från omvärlden, en vit fläck på kartan som knappt några journalister tillåts bevaka.
Av rapporten ”Western Sahara, a desert for journalists” framgår att den mediala tystnaden i Västsahara är ett resultat av konstant förföljelse och förtryck av lokala västsahariska journalister som försöker rapportera vid sidan av de officiella marockanska nyhetskanalerna. Därutöver är det nästintill omöjligt för utländska journalister att arbeta i området.
Marocko nekar systematiskt tillträde för utländska journalister som vill besöka Västsahara. Landet straffar också de lokala journalister som via sociala medier försöker ge en kompletterande bild till den officiella marockanska nyhetsrapporteringen från området. Dessa metoder som pågått i åratal har bidragit till att Västsahara förvandlats till en vit fläck på den mediala världskartan.
– Knappt någon talar om Västsahara längre. Territoriet, som befinner sig i ett slags limbo mellan krig och fred, bevakas numer av utländsk media enbart ur ett humanitärt perspektiv, trots att konflikten pågått oavbrutet i mer än fyra decennier. Anna Roxvalls och Johan Perssons senaste rapportering får ses som ett lysande undantag, säger Erik Halkjaer, ordförande för Reportar utan gränser Sverige.
Reportrar utan gränsers nya rapport ger bland annat röst åt de många västsahariska journalister som dömts till långa fängelsestraff för sin rapportering. Det är röster som sällan hörs och som spelar en viktig roll i strävan att få fred i regionen.
Rapporten tar också upp den kollektiva glömska som tycks omgärda Västsahara, och vilken roll som internationella medier och den västsahariska befrielsefronten Front Polisario spelar. Front Polisarios kommunikéer ifrågasätts allt oftare av yngre västsahariska journalister som repetitiv propaganda.
Denna nya generation västsahariska journalister har på olika sätt lyckats besegra många av de hinder som satts upp för att hindra en mer oberoende journalistisk rapportering. De har etablerat sig som värdefulla källor för inte bara utländsk media, utan även för de många internationella organisationer som försöker skaffa sig en bild av situationen i det av Marocko ockuperade Västsahara.
I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex rankas Marocko på plats 135 av 180 länder. Rapporten ”Western Sahara, a desert for journalists” har tagits fram av Reportrar utan gränser Spanien.
Rapporten finns att läsa på engelska här nedan:
rsf_report_Western_Sahara