Politiska krav på nedskärningar, slimmat uppdrag och personliga straff mot journalisterna. Mer hat, fler hot och en finansieringsform som öppnat för kritik. På flera håll i Europa är public service redan under hård press. Har turen nu kommit till Sverige?
Reportrar utan gränser lanserar ny rapport: Hoten mot public service
Vi ser politiska krav på nedskärningar, slimmat uppdrag och personliga straff mot journalister. Public service utsätts för hat och hot, och har en finansieringsform som öppnar för kritik. Reportrar utan gränser vill därför hålla avståndet mellan politiken och public service genom att grundlagsskydda det redaktionella oberoendet. Skydda enskilda journalister från påtryckningar genom att utreda alla brott mot journalister och stärk skyddet mot hat och hot.
En gräns passerades i februari i år, den mellan politiken och public service. En ledamot begärde att riksdagens utskott skulle kalla till sig cheferna för SVT och SR för att diskutera inslag som partiet ansåg brista i opartiskhet och saklighet.
Journalistikens viktigaste uppgift är att granska makten, därför är ett tydligt avstånd mellan journalistik och politik viktig. Den politiska debatten i Sverige, liksom utvecklingen i övriga Europa visar att oberoendet inte går att ta för givet. Påhoppen mot journalister blir fler och grövre.
I kristider ställs mycket på sin spets. Coronakrisen har förändrat medieklimatet och fler vänder sig till traditionella medier. I april 2020 har till exempel SVT2 ökat antalet tittare med 48 procent jämfört med förra året. Men vad händer efter krisen? Finns polariseringen och de mediepolitiska kraven kvar?
– Om vi blickar ut i Europa ser vi public service-medier som hotas av bristande finansiering och allt större politisk kontroll. Ungern och Polen är några skrämmande exempel. Vi måste värna fri, oberoende journalistik i Sverige. Därför bör vi grundlagsskydda oberoendet säger Erik Halkjaer, ordförande i Reportrar utan gränser.
-Sverige, som rankas på plats 4 av 180 länder i RSFs pressfrihetsindex, ska ses som en förebild i Europa. Att garantera oberoende public service är ett sätt att vara ett gott exempel, för många andra länder, som till exempel Polen. Där används public service TV som ett redskap i valkampanjen, inför det nära förestående presidentvalet, säger Pavol Szalai, EU- och Balkanansvarig på Reportrar utan gränser.
Läs rapporten och se filmen Hoten mot public service
Read the report in English and see the film Swedish public service under fire