Rapporten, skriven efter besök i de palestinska territorierna under slutet av 2013, beskriver de många olika hot som finns mot press- och yttrandefrihet i områdena.
Å ena sidan finns de åtgärder som påtvingas palestinierna av Israel och dess armé, och som inte tvekar att arrestera – eller till och med döda – nyhetsförmedlare.
Å andra sidan finns konsekvenserna av den maktdelning som ägde rum 2007 mellan den palestinska myndigheten och Hamas. Officiellt avslutades konflikten i och med ett avtal som signerades av de två fraktionerna den 23 april men den känsliga överenskommelsen hotas nu. Bortförandet av tre israeliska studenter på Västbanken, en händelse som Israel ger Hamas skulden för, riskerar att återigen öka spänningen mellan de två palestinska fraktionerna.
Relationerna mellan Israel och Palestina och arbetet med fredsförhandlingarna påverkar tveklöst de inom-palestinska relationerna – något som, i sin tur, får stora konsekvenser för det palestinska civilsamhället. Det kan vara en delförklaring till den historiskt höga nivån av politiserad media. Faktum är att polariseringen har lett till att palestinska journalister och mediaorganisationer är både offer och förövare i ett system som hjälper till att permanenta splittringen (Inqassam) av det palestinska samhället.
I rapporten pratar Reportrar utan gränser med journalister, människorättsaktivister, ledare för civilsamhällesorganisationer, diplomater och politiska representanter. De delar alla en slutsats: de palestinska territorierna är en av världens svåraste platser för att bedriva journalistik.