I Reportrar utan gränsers nya rapport om trakasserier riktade mot journalister på nätet har organisationen dokumenterat attacker och analyserat de metoder och verktyg som används för att tysta journalister genom att utnyttja nya digitala tekniker.
Förövarna kan vara ”hatare”, bestående av enskilda eller grupperingar av individer, eller ”trollarméer” som utgörs av digitala legosoldater avlönade av regimer. För båda typerna är målet att tysta journalister och undertrycka kritik eller viss rapportering.
– Internetbaserade trakasserier är ett fenomen som ökar i hela världen och som i många länder nu utgör ett av de största hoten mot pressfriheten. I rapporten har vi dokumenterat hur informationskrig inte bara berör länder på en internationell nivå. Journalistikens fiender använder sig också av trollarméer för att trakassera och tysta dem som gör grävande journalistik och rapporterar fakta, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser i Sverige.
Ur Reportrar utan gränsers rapport
- Reportrar utan gränser har undersökt och dokumenterat fall av internetbaserade trakasserier riktade mot journalister i 32 länder belyser hur hatkampanjer orkestreras av regimer i länder såsom Kina, Indien, Turkiet, Vietnam, Iran och Algeriet.
- Reportrar utan gränser har analyserat de metoder som används för att försöka tysta journalister genom trakasserier och kan dela upp dem i tre stadier:
- Desinformation – Journalistiskt material i sociala medier dränks i en flod av falsarier och propaganda.
- Förstärkning – Genomslaget för propaganda förstärks genom att personer som betalas av regimen postar material på sociala medier samt av ”bottar” som automatgenererar postningar.
- Skrämsel – Journalister blir måltavlor för riktade attacker där de förolämpas och hotas för att misskreditera dem och få dem att tystna.
- Aggressiva kampanjer skapas och av individer eller politiska grupperingar i demokratiska länder, såsom Mexiko, samt i länder som rankas i topp i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex, såsom Sverige och Finland.
- Konsekvenserna är ofta drastiska. Många av de som utsattes för trakasserier som RSF pratat med vittnar om att de har börjat censurera sig själva.
- Kvinnliga journalister drabbas hårdast av internettrakasserier. Hela två tredjedelar av kvinnliga journalister har varit utsatta för trakasserier. I en fjärdedel av fallen skedde de på internet, enligt International Women’s Media Foundation.
- I Indien attackerades frilansjournalisten Rana Ayyub på internet av troll, kallade Youddhas, kopplade till premiärminister Narendra Modi.
- Den mexikanska grävande journalisten Alberto Escorcia blev också måltavla för troll. Han hotades efter att ha uppmärksammat hur ”vilande” konton i sociala medier användes för att påverka valkampanjer.
- I Filippinerna attackerades exempelvis Maria Ressa, redaktör för webbtidningen Rappler, av troll. Journalister som hon, som kritiskt granskar regeringen, har varit kontanta måltavlor för attacker sedan Rodrigo Duterte valdes till president i landet.
- Företag, som exempelvis Devumi, som specialiserar sig på att sälja falska konton till sociala medier har ansvar för att budskap förstärks. Storskaliga trakasserier av journalister har aldrig varit enklare och billigare att genomföra.
- Reportrar utan gränser har formulerat 25 rekommendationer för regeringar, det internationella samfundet, sociala plattformar, medieföretag och annonsörer för att komma tillrätta med dessa nya hot.